Србија

НЕЗАМИСЛИВО! Албанци спремили срамну уцену за Србију! Ово не смемо да прихватимо!

Тирана и Приштина спремају вишемилионски захтев у доларима за ратну одштету коју ће Албанци са Косова тражити од Србије, сазнаје Еспресо.

Према сазнањима нашег портала у Тирани је одржан састанак највиших функционера у Албанији и људи који ће наредних година владати Косовом, а тема је захтев Србији за плаћање ратне одштете Косову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На састанку су били високи функционери Владе Албаније, међу којим и Генет Цакај, као и Аљбин Курти и људи из кабинета Исе Мустафе. Са епилогом овог састанка упознат је и Еди Рама – открива наш извор из дипломатских кругова.

Према његовим речима договорено је да Тирана помогне Приштини у формирању захтева.

– Тирана је обећала сву правну и финансијску подршку како би се сачинила листа захтева за плаћање ратне одштете и како би се оптужио званични Београд. Део те листе већ је написан и то у оној чувеној Платформи за дијалог са Београдом коју су усагласили Лјимај, Харадинај, Тачи, Пацоли и Весељи – каже нам наш извор.

Подсетимо у том тексту дословно пише:

„Ратна одштета. Србија је одговорна и мора да плати цифру еквивалентну ратној штети, као компензацију за економске губитке који су директна последица акције Републике Србије током рата. У следећем дијалогу, биће потребно одређивање принципа који морају бити испуњени како би се квантификовали ови релевантни захтеви, као и споразум о неутралним механизхмима којима би се извршиле процене“.

Како сазнаје наш портал на овом папиру ће се наћи и то да је Србија током сукоба на Косову и Метохији одговорна за убиство више од 12.000 Албанаца, масовну депортацију више од милион људи и милионе долара штете, да то нису били појединацни случајеви, већ директно спонзорисани од српске државе.

Да ово нису празне приче и да се увелико ради на оваквом папиру доказује и изјава коју је управо вршилац дужности албанског министра спољних и европских послова Гент Цакај дао у четвртак.

Он је рекао да би Србија требало да плати ратну одштету Косову и да би процес нормализације односа две стране требао бити окончан признањем независности Косова.

„Нарочито смо истакли потребу заједничког деловања Албаније и Косова кад је реч о ратним злочинима, пројектима етничког чишћења и геноцида које је Србија починила у Косову. Нормализација односа Косова и Србије такође значи однос према систематским злочинима против албанског народа на Косову“, рекао је тада Цакај.

 

Извор: Еспресо.рс

 

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ