Здравље

ИНФЕКТОЛОГ МИЛОШЕВИЋ: Ако се овај фактор односи на вас, под већим сте ризиком да умрете од Ковида-19

На данашњој конференције за медије др Ивана Милошевић, инфектолог, упозорила је на један фактор ризика, када је реч о лечењу оболелих од корона вируса, о коме се до сада код нас мало причало.

-Што се гојазности тиче није непознато да су у случајевима епидемија грипа страдали људи са прекомерном тежином – рекла једр Ивана Милошевић и тиме потврдила да је гојазност озбиљан непријатељ када је реч о лечењу од корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Искуства лекара у свету, али и истраживање спроведено на Националном здравственом сервису у Великој Британији више је показало да више од 60 одсто пацијената који су на интензивној нези због вируса Цовид 19 су гојазни.

Стефан де Херт, некадашњи председник Европског друштва за анестеозлогију, обелоданио је необјављене податке из Италије о типовима пацијената оболелих од Цовида-19 који су примљени на интезивну негу.

„Просечна старост свих заражених пацијената је 70 година, а један од главних фактора ризика за пријем на интезивну негу је гојазност“, истакао је.

„Иако се озбиљнији облици корона вируса јављају углавном код старијих пацијената, они млађи од 50 година и без претходних здравствених тегоба су сваки пет пацијент на интезивној нези. Такође, чини се да заражене жене показују мање симптома од мушкараца, а деца најчешће оболе од вируса без пропратних тегоба“, додао је.

Нови извештаји из Велике Британије показују да је готово две трећине оних којима је била потребна интезивна нега имало прекомерну тежину, преноси „Метро.цо.ук“. Наиме, анализа Националног центра Интезивне неге за истраживање обухватила је све случајеве који су завршили на одељењу интезивне неге у Великој Британији закључно са прошлим четвртком.

Утврђено је да је од 196 пацијената 127 било гојазно, а 71 пацијент је имао индекс телесне масе (БМИ) 30 или више. Интересантно је да су од укупног броја пацијената 139 били мушкарци, а 57 жене.

Гојазност може да ослаби имуни систем и допринесе упали, што отежава борбу против микроба. Такође, повећана тежина притиска плућа чинећи дисање отежаним и повећавајући ризик од компликација услед корона вируса.

Дидерик Хомерш, начелник одељења интезивне неге у Ротердаму, истакао је гостујући у једној холандској телевизијској емисији да је од 66 до 80 одсто пацијената на интезивној нези са којима се сусрео било гојазно.

Тачан разлог није утврђен, али је Хомерш напоменуо да је то можда повезано са чињеницом да је дијабетес често присутан код гојазних људи, а већ се зна да су људи са дијебетесом угроженији, а додао је и како вишак килограма отежава дисање.

Питер ван дер Ворт са Универзитета у Гронингену је то потврдио. „Скоро сви пацијенти на одељењу интезивне неге су гојазни. Не знамо зашто, али то је врло приметно“, рекао је.

Још један у низу стручњака који је ово потврдио је и др Кристијан Дростен, челна фигура у борби са ЦОВИД-19 у Немачкој и ректор Института за вирусологију у Берлину.

„Знамо, на пример, да је висок индекс телесне масе главни фактор ризика за ЦОВИД-19, као што је то и коронарна болест срца. Пнеумонија оптерећује кардиоваскуларни систем, а ако је тај систем већ оштећен, додатни сој може да га надвлада . Много је људи старосне доби од 35 до 50 година који живе са таквим факторима ризика“, акцентовао је Дростен.

Извор: С.П./zena.blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ