Идвајамо Свет

ПАО ЈЕ ДОГОВОР: Ствара се зид

Пољска, Финска, Норвешка и балтичке земље постигле су договор о стварању „зида од дронова“ како би заштитиле своје границе помоћу беспилотних летелица.

Нови план најавила је јуче Агне Билотаите, министарка унутрашњих послова Литваније, објашњавајући како ће се зид дронова протезати од Норвешке до Пољске с циљем заштите од провокације непријатељских земаља и спречавања кријумчарења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је потпуно нова ствар, заштита наших граница не само физичком инфраструктуром и надзорима, већ и беспилотним летелицама и другим технологијама,“ рекла је за новинску агенцију БНС.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Земље ће осим беспилотних летелица за надзор граничних подручја користити и системе против дронова из „непријатељских земаља“.

Билотаите тврди да је Литванија већ започела с плановима појачане заштите, док ће остале земље и њихови стручњаци израдити план за имплементацију зида дронова.
Државна гранична служба недавно је успоставила и специјалну јединицу УАВ која је у процесу набавке додатних беспилотних летелица и система против беспилотних летелица.

Није могла да давременски оквир за почетак реализације плана, али је напоменула да би се зид могао направити уз помоћ ЕУ фондова. Министри су се такође сложили да организују заједничке вежбе евакуације у земљама које ће бити укључене у договор.

„Договорили смо се да ћемо одржати регионалне вежбе како бисмо тестирали евакуацију становништва, да видимо јесу ли наше институције спремне за рад, за међусобну интеракцију, који су наши капацитети за смештај људи, какви су капацитети других земаља и јесу ли спремни да приме одређени број наших људи,“ објаснила је Билотаите.

Извор: Јутарњи.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ