Идвајамо Свет

СВЕТ ДРХТИ ЗБОГ НОВОГ ПОТЕЗА НАТО ПАКТА: Каква ће бити Путинова реакција на ово?! СВЕТ НА ИВИЦИ СВЕОПШТЕГ РАТА

У декларацији „Уз Украјину до победе“, коју је Парламентарна скупштина НАТО усвојила јуче на пролећном састанку у бугарској престоници Софији, Алијанса апелује на чланице да дозволе Кијеву употребу западног оружја против Русије.

Дојче веле наводи да се Немачка до сада томе противила, а шефица дипломатије Аналена Бербок је најавила 60 милијарди евра за помоћи Берлина Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

НАТО је апеловао на своје земље чланице да дозволе Украјини да користи западно оружје против војних циљева у Русији. Парламентарна скупштина НАТО усвојила је у понедељак (27.05.) на пролећном састанку у бугарској престоници Софији одговарајућу декларацију са мотом „Уз Украјину до победе“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Дошло је време да се укину одређена ограничења за употребу достављеног оружја – рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Он је апеловао на све савезнике да размотре употребу оружја које су испоручили против циљева у Русији, наводећи посебно као разлог – тешке борбе у Харковској области на руској граници.

– Линија фронта и граница су мање-више идентичне, а Украјинцима су везане руке ако не могу да нападну војне циљеве на руској територији – рекао је Столтенберг.

Украјина ће бити слабија ако наставимо да јој пружамо само делимичну подршку, упозорио је председник Парламентарне скупштине НАТО, Пољак Михал Шчерба.

Још током викенда је избила дебата о Столтенберговом апелу да се Кијеву дозволи да користи западно оружје на руској територији. У интервјуу листу Ла Стампа, италијански министар одбране Гвидо Крозето критиковао је Столтенберга, рекавши да он „не може сам да одлучује“.

Столтенберг је у Софији навео и три теме за предстојећи самит НАТО-а у Вашингтону у јулу: унапређење одбрамбених капацитета држава чланица, подршка Украјини и глобална партнерства са фокусом на азијско-пацифички регион.

На пролећном састанку Парламнетарне скупштине НАТО учествовали су посланици из земаља чланица и партнера НАТО, дакле и делегација немачког Бундестага.

Зеленски тражи ублажавање прописа

У међувремену, украјински председник Володимир Зеленски такође наставља да се залаже за то да се Украјини дозволи употреба западног оружја против Русије.

У видео обраћању у недељу, Зеленски је рекао да су многе земље изразиле саучешће због смртоносног бомбардовања града Харкова и додао: „Важно је да ова осуда доведе до одговарајућих последица“.

Украјини је потребно више противваздушне одбране и право да страним оружјем напада и руску територију.

– Видимо сваку тачку концентрације руских трупа. Знамо све области где се лансирају руске ракете и полећу борбени авиони – рекао је он. Политичка је одлука да се дозволи уништење ових снага пре него што нападну Украјину. „Одлука која се мора донети“.

Шпанија и Украјина потписале су безбедносни споразум током прве званичне посете украјинског председника Владимира Зеленског земљи ЕУ.

Споразумом је, између осталог, предвиђена војна помоц́ Шпаније у износу од милијарду евра у текућој години, рекао је премијер Педро Санчез, али није желео да износи детаље о војној помоћи на питање новинара. Рекао је само да ће се и даље испоручивати противваздушне ракете, тенкови „леопард 2“ и муниција.

– Споразум је заснован на свеобухватној визији безбедности и стога се протеже на различите области као што су војни сектор, финансијска подршка, као и сарадња у војној индустрији.

Посета је првобитно била планирана за средину месеца. Међутим, Зеленски је отказао ово и друга путовања у иностранство због интензивних борби у области Харков.

Немачка се до сада била против

Немачки канцелар Олаф Шолц се до сада изјашњавао против употребе западног оружја против Русије. Он тренутно не види разлог за ублажавање правила договорених са Украјином за употребу оружја које је испоручила Немачка, рекао је он на јавној дискусији на Фестивалу демократије у Берлину у недељу (26.маја).

Генерални секретар СПД Кевин Кинерт одбацује употребу западног оружја против позиција на руској територији. Напад на град Харков и друга украјинска места је руски „терор над цивилним становништвом. Ипак, то нам не омогућава да радимо све што бисмо желели“, рекао је Кинерт у јутарњем програму немачког јавног сервиса.

Он је нагласио да Украјина има право да нападне војну инфраструктуру на руској територији. Међутим, он је упозорио да се размисли „какву бисмо расправу водили“ ако би западно оружје случајно погодило цивилну инфраструктуру у Русији.

Немачка: 60 милијарди, посебно за исток Украјине

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок најавила је да ће Немачка обезбедити 60 милијарди евра хуманитарне помоћи Украјини. То је посебно намењено истоку земље, рекла је Бербок на састанку са својим колегама из ЕУ у Бриселу.

Министри спољних послова 27 држава ЕУ такође су одобрили нови правни оквир за санкционисање озбиљних кршења људских права у Русији. Између осталог, требало би да омогући предузимање казнених мера против људи и организација одговорних за сузбијање опозиције, како је неколико дипломата изјавило агенцији дпа. Према речима дипломата, на листи ће се наћи око 20 нових лица или организација, као први корак у оквиру новог режима санкција.

Извор: Курир/Аутор: Немања Влачо

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ