Идвајамо Свет

РАСПОРЕЂЕНИ СУ: Кина улази у рат?

Кинеско министарство одбране у четвртак је оштро осудило распоређивање америчког ракетног система средњег домета на северу Филипина током војних вежби у априлу, додајући да је тај потез „значајно повећао ризик од рата у региону“.

Портпаролка Министарства одбране Ву Ћјан рекла је да је Кина у стању приправности и да се противи распоређивању америчких пројектила на Филипинима, првих такве врсте у Индо-пацифичком региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њеним речима, акције САД и Филипина „озбиљно су угрозиле“ мир у региону и донеле су „огромне ризике од избијања рата у региону“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ракете средњег домета су стратешко и офанзивно оружје“, рекао је Ву и додао да сценарио подсећа на политику „хладног рата“.

Кина распоређује сопствене напредне ракете средњег домета као део проширеног арсенала конвенционалних балистичких ракета.
САД су прошлог месеца потврдиле да су ракетни системи Тајфун били распоређени на Филипинима током војне вежбе „Баликатан“ (Раме уз раме).

Филипински пуковник Мајкл Логико рекао је тада да су ракетни системи, који могу да испаљују ракете Томахавк и СМ-6, превезени у град Лаоак у северној филипинској провинцији Илокос Норте, али није рекао да ли је оружје од тада премештено. или је остао на Филипинима.

Из ових система нису испаљиване ракете током заједничких војних вежби јер је циљ био да се утврди могућност транспорта ракетних система од 40 тона авионом.

Око 16.000 војника са две стране учествовало је у годишњим војним маневрима САД и Филипина. Они су одржани на северним филипинским острвима у близини Тајвана и у водама наспрам Јужног кинеског мора где је Кина у територијалном спору са неколико земаља, укључујући Филипине.

Извор: Јутарњи.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ