Идвајамо Свет

РУСИЈА НА НОГАМА: Путин донео ударну одлуку

Рат у Украјини значајно утиче на буџет Кремља, па власти у Москви покушавају да пронађу нове начине за његово финансирање. Скај њуз наводи да најављено повећање пореских стопа у Русији представља највећу промену у систему опорезивања у тој земљи за последњих четврт века.

Одговор на проблеме са финансирањем руског рата у Украјини је нови прогресивни порез на доходак чија ће мета бити богаташи, а планирано је и повећање корпоративног пореза.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи се да је предлоге за повећање пореза први изнео руски председник Владимир Путин током кампање за изборе за шефа државе који су одржани у марту.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Издавања за војску су прешла осам одсто руског бруто домаћег производа (БДП) и на њих је отишла скоро трећина овогодишњег државног буџета.

– Делује као да је пореска реформа средство за премештање (фокуса) привреде са путера на пушке. Влада више не брине да ли ви једете добро, већ о томе да ли производите више пушака – казао је Александер Кољандр, виши сарадник Центра за анализу европске политике.

Скај њуз наводи да ова реформа доноси драматичну промену у односу на ранију Путинову пореску политику.

Наводи се да је он 2001, убрзо након што је постао председник Русије, увео паушалну стопу пореза од 13 одсто која је опште примењивана и већина Руса је још од тада плаћала исту пореску стопу све време.

Путин је тада упростио ранију компликовану пореску политику коју је мало ко поштовао, а шеф Кремље тиме не само да је повећао приходе од пореза, већ и сопствену популарност.

Наводи се да је 2021. уведена већа пореска стопа од 15 одсто која се односила на оне који годишње зараде више од пет милиона рубаља (нешто више од 51.000 евра).

Сада руско Министарство финансија жели да смањи ниво примене те пореске стопе која би обухватила годишње зараде од 2,4 милиона рубаља (око 24.500 евра) до пет милиона рубаља.

Али, ту није крај, пошто се уводе и нове пореске категорије, па ће они који годишње зарађују од пет до 20 милиона рубаља (до око 204.000 евра) бити опорезовани по стопи од 18 одсто, они којима је зарада између 20 и 50 милиона рубаља (до око 509.000 евра) плаћаће порез од 20 одсто, а онима који годишње приходују више од 50 милиона рубаља зарада ће бити опрезована по стопи од 22 одсто.

По истом предлогу, корпоративни порез ће бити повећан са 20 на 25 одсто.

Уколико предлог усвоји руска Дума, промене пореске политике ће ступити на снагу наредне године.

Влада је објавила да ће оне унети у буџет додатних 2,6 билиона рубаља (око 26,5 милијарди евра).

Кремљ је реформу оценио као поштену и поручио да ће она погодити три одсто укупне радне снаге у Русији.

Извор: skynews/mediji/kurir

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ