Идвајамо Свет

ЗЕЛЕНСКИ У НЕВЕРИЦИ: Кина саопштила најгоре вести Украјини, ово им руши све планове!

Кина неће учествовати на мировној конференцији о Украјини следећег месеца у Швајцарској, будући да очекивања Пекинга, која укључују учешће и Кијева и Москве, нису испуњена, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова.

Истиче се да је Кина увек инсистирала на томе да међународну конференцију о миру морају да подрже и Русија и Украјина, уз равноправно учешће свих страна и да о сваком предлогу о примирју треба да се разговара на правичан и равноправан начин, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У супротном, биће тешко да (конференција) игра суштинску улогу у обнављању мира“, рекао је потпарол министарства Мао Нинг на брифингу за медије.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ројтерс наводи да швајцарска влада тражи широк одзив из различитих делова света на самит 15-16. јуна, за који се Берн нада да ће утрти пут мировном процесу у Украјини

Русија није позвана на конференцију, а Москва тврди да је без њеног учешћа, овај самит бескорисан.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у четвртак је изјавио да би Кина могла да организује мировну конференцију на којој би учествовале Русија и Украјина.

Украјина је у јануару позвала кинеског председника Си Ђинпинга да учествује на планираном самиту светских лидера у Швајцарској, а председник Украјине Володимир Зеленски позвао је ове недеље председника САД Џозефа Бајдена да присуствује, али Вашингтон није саопштио кога ће послати на самит, преноси Танјуг..

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ