Идвајамо Свет

ЗЕЛЕНСКИ НАПРАВИО ФАТАЛНУ ГРЕШКУ: Ово му није требало

Украјински председник Володимир Зеленски, бесан због тога што Кина има конструктиван став кад је реч о сукобу у његовој земљи, назвао је лидера те суперсиле Си Ђинпинга инструментом Владимира Путина!

Он је оптужио Пекинг да притиска друге нације да избегну „самит мира“ о украјинском сукобу, који би требало да буде одржан средином овог месеца у Швајцарској, не пружајући никакве доказе за ту своју тврдњу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зеленски је у недељу упутио дипломатску критику Пекингу кад се изненада појавио на Шангри-Ла дијалогу, годишњој безбедносној конференцији коју организује Међународни институт за стратешке студије у Сингапуру, након које је отишао у посету Филипинима.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Русија, користећи кинески утицај на регион, користећи и кинеске дипломате, чини све да поремети самит мира. Жалосно је што је тако велика, независна, моћна земља, као што је Кина, инструмент у рукама Путина – рекао је Зеленски.

Он је, такође, изнео нејасне наводе да Кина пружа Русији војну помоћ. Зеленски каже да има „обавештајне податке да на неки начин неке ствари долазе на руско тржиште преко Кине“.

– Не очекујемо војну подршку Кине. Никад их нисмо питали. Али не очекујемо да Кина пружи одбрамбену подршку Русији – казао је Зеленски.

Иначе, Кина је у више наврата негирала да пружа било какву помоћ Русији у рату у Украјини. Кад је реч о самиту у Швајцарској, Пекинг је јасно ставио до знања да не жели да учествује на мировној конференцији, на коју нису позване обе зараћене стране, мислећи на то што Русија није добила позив.

То је јуче поновила портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг. Она је изјавила да Кина сматра да треба да буду признати сви напори у подржавању мера за постизање мира у Украјини. Како је додала, Кина придаје велики значај свом односу са Украјином, чији је највећи трговински партнер, али мисли да мировна конференција у Швајцарској није „отворена и транспарентна“.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ