Идвајамо Свет

ПОЛЕТЕЛА НАЈМОЋНИЈА АМЕРИЧКА РАКЕТА: До Москве стиже за пола сата (ВИДЕО)

Слични тестови су до сада изведени више од 300 пута

Сједињене Америчке Државе лансирале су неоружани интерконтинентални балистички пројектил из базе Ванденберг у Калифорнији рано у уторак ујутро — што је прво од два тест лансирања планирана за ову недељу, јавља ЦБС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Команда за глобални удар Ратног ваздухопловства САД поделила је видео и слике пројектила Минутеман ИИИ, док је ракета полетала кроз небо северно од Санта Барбаре остављајући за собом траг дима и ватре.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Тест у 00.56 по пацифичком времену извела је заједничка екипа авијатичара из Команде за глобални удар Ратног ваздухопловства, огранка америчког Ратног ваздухопловства одговорног за нуклеарно одвраћање, уз подршку Свемирских снага, наводи се у саопштењу команде.

У саопштењу се додаје да је програм тест лансирања дизајниран „да потврди и верификује безбедност, сигурност, ефикасност и спремност оружаног система“.

Минутеман ИИИ је лансиран са возилом за поновни улазак.

„Ово тест лансирање означава почетак изузетне недеље за наше Чуваре и Авијатичаре у Ванденбергу, са два тест лансирања планирана са Западне обале“, рекао је пуковник Брајан Тајтус, заменик команданта војне јединице Делта 30 за свемирска лансирања, која управља операцијама лансирања у свемир на Западној обали.

„Ови тестови имају огромну важност, не само за одбрану наше нације, већ такође представљају кључни тренутак у приказивању изузетних способности и стручности нашег посвећеног тима“, додао је.

У саопштењу за Делта 30 свемирска лансирања наведено је да је рутински тестирана неоружана интерконтинентална балистичка ракета као што је Минутеман ИИИ, модел који је први пут постао оперативан 1970-их година, према подацима Центра за нуклеарно оружје Ратног ваздухопловства.

Тренутно постоји 400 Минутеман ИИИ ракета у различитим базама Ратног ваздухопловства САД широм те земље, које војнска описује као „стратешки оружани систем намењен да служи као поуздано и ефикасно нуклеарно одвраћање“.

Слични тестови су до сада изведени више од 300 пута, рекли су из Делта 30 свемирских лансирања, додајући да они „нису резултат тренутних светских догађаја“ већ имају за циљ „да покажу да је нуклеарно одвраћање Сједињених Држава сигурно, поуздано и ефикасно за одвраћање претњи 21. века, као и да у то увери наше савезнике.“

Обично, тест летови за Минутеман ИИИ из Ванденберга завршавају са возилом за поновно улазак које путује више од 4.000 миља преко Тихог океана, од обале Калифорније до Кваџалејн Атола на Маршалским Острвима. Током још једног рутинског тест лансирања прошлог новембра, ракета Минутеман ИИИ лансирана из исте базе је намерно уништена изнад Пацифика због „аномалије“, наводи се у саопштењу Команде за глобални удар Ратног ваздухопловства.

„Аномалија је сваки неочекивани догађај током теста“, навела је команда у том саопштењу.

„Пошто аномалије могу настати из многих фактора који се односе на саму оперативну платформу или на опрему која се тестира, потребно је пажљиво анализирати како би се идентификовао њен узрок.“

Минутеман ИИИ може до Москве и Пекинга, удаљених 9500 и 9650 километара од Калифорније, стићи за 30 минута.

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ