Идвајамо Свет

НИЈЕ ДОБРО! МАКРОН ПОВУКАО РАДИКАЛАН ПОТЕЗ: Русија на ногама

Француски председник Емануел Макрон покушава да формира коалицију западних земаља за заједничко слање војних инструктора у Украјину, преноси немачки Велт ам зонтаг, позивајући се на дипломатске изворе.

Према писању листа, прошле недеље начелник Генералштаба француских оружаних снага Тјери Буркард послао је писмо десетинама западних земаља, укључујући САД, Велику Британију, Пољску, Холандију, Данску и Шведску, у којем их је позвао да учествују у мисији обучавања украјинских војника на територији Украјине као део мултинационалне „коалиције вољних“. Међутим, ово писмо није послато Немачкој: извори Велта су појаснили да је то због демонстративног оклевања немачке владе да пошаље своје трупе у Украјину у било ком облику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саговорници листа су рекли и да би мисија у Украјини уз учешће војних инструктора, према Макроновом плану, могла да буде спроведена под окриљем већ постојеће Мисије ЕУ за обуку у Украјини (ЕУМАМ). Међутим, да би се то догодило, мандат мисије мора да се промени, подсећа Велт. То је врло могуће: на лето би требало да се ревидирају параметри мисије, а у новембру ће морати да се продужи.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Извори напомињу да се до сада Париска иницијатива суочавала са отпором у већини земаља. Тако су владе Немачке, Италије и Шпаније изразиле бојазан да би слање војних инструктора могло створити значајан ризик од ескалације и увући Запад „још дубље“ у сукоб. Мађарска је, пак, крајем маја изјавила да Украјина нема шансе да победи Русију.

Расправа о могућем распоређивању западних трупа у Украјину почела је крајем фебруара, када француски председник Емануел Макрон први пут није искључио ову опцију. У марту је изјавио да постоји могућност копнене операцију против руске војске. Услови за слање западних трупа у Украјину су да да захтев стигне од Кијева и у случају пробоја фронта, прецизирао је Макрон почетком маја.

Руски председник Владимир Путин на састанку са представницима међународних новинских агенција 5. јуна рекао да су западни војни инструктори и саветници већ присутни на територији Украјине и да, на њихову несрећу, трпе губитке. Кремљ је упозорио да страно војно особље које обучава украјинске оружане снаге на територији земље није заштићено од напада и да оно „нема имунитет“.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ