Идвајамо Свет

ИЗДАТО НАРЕЂЕЊЕ! Војска у приправности: Пуцаће?

Пољска влада предложила је нова правила за кориштење службеног ватреног оружја након ескалације на граници с Белорусијом.

Премијер Доналд Туск наредио је војсци да буде у приправности након смрти војника који је избоден док је покушавао да спречити мигранте да илегално пређу границу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новим мерама се уклања кривична одговорност за употребу оружја у одређеним случајевима кад полицајци делују у самообрани или одбијању „напада на граници“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Погоршана безбедносна ситуација значи да би оружане снаге требало све чешће да се користе у оперативне и извидничке сврхе, али и у сврхе одвраћања“, написало је министарство обране, које је раније припремило предлог измена закона.

„То значи да би војници требало да буду опремљени личним оружјем током ових активности и, што је још важније, требало би да имају овлашћења да користе, ако је потребно, средства директне присиле и оружје“, додали су у министарству.

Предлогом закона изменили би се постојећи закони како би се уклонила одговорност за „кривично дело које је починио војник, полицајац или гранични службеник који, кршећи правила о упореби директних средстава присиле и ватреног оружја, изда наређење за њихову употребу или их сам употреби у посебним случајевима – ако ситуација захтева хитну акцију“.

Нова правила би се употебљавала у следећим случајевима:

Када службена особа захтева „одбијање директног и противправног напада на неповредивост државне границе особе која возилом, ватреним оружјем или другим опасним предметом на силу жели да пређе државне границе“.

Затим у случају самообране – „за одбијање директоног напада на живот, здравље или слободу војника, полицајца или граничара или друге особе, преддузетог у случају директног и противправног напада на неповредивост државне границе“.

Трећи случај се односи на случајеве превентивне самообране у којима постоји потреба „спречавања активности усмерених директно на напад на живот, здравље или слободу војника, полицајца или граничара или друге особе, у случају директног и противправног напада на неповредивост државне границе“.

Четврти би покривао ситуације у којима је „потребно суочити се са особом која не удовољи захтеву да одмах остави оружје, експлозив или други опасан предмет чијом употребом се могу угрозити живот, здравље или слобода тог војника“.

Нова правила такође прецизирају да се оружје може користити „само по претходном наређењу заповедника као посебно и крајње средство“ и „када употреба директних мера присиле није могућа због околности догађаја или када се жељени циљ не може постићи тим мерама“.

Закон допушта војницима оптуженима за непрописну употребу оружја да затраже јавног браниоца и добију финансијску подршку за добијање правне помоћи.

И коначно, предлог закона увео би нову терминологију у вези с „војним операцијама које се спроводе на територији Републике Пољске у мирнодопско доба“, што би се дефинисало као „организована акција оружаних снага која се спроводи ради осигурања спољне сигурности државе ако се не ради о обуци или вежби“.

Предложени закон требало би да буде размотрен сутра на седници владе. Ако га влада одобри, биће послат на разматрање парламенту, где влада има већину у оба дома. Да би ступио на снагу, закон треба да потпише и председник Анџеј Дуда.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ