Идвајамо Свет

ПУТИН И КИМ ШОКИРАЛИ САД: Цео свет бруји о овим речима

ПЈОНГЈАНГ – Председник Русије Владимир Путин рекао је данас да Споразум о свеобухватном стратешком партнерству који су данас потписале Русија и Северна Кореја подразумева пружање обостране помоћи у случају агресије на једну од земаља.

„Данас потписани свеобухватни споразум о партнерству предвиђа, између осталог, пружање узајамне помоћи у случају агресије на једну од страна у овом споразуму“, рекао је Путин, преноси агенција РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том контексту, он је скренуо пажњу на изјаве САД и других земаља НАТО-а о набавци високопрецизних система дугог домета, авиона Ф16 и другог сличног наоружања и опреме за ударе на руску територију, наводи руска агенција.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Ово није само изјава, већ се дешава и све то представља грубо кршење ограничења која су преузеле западне земље у оквиру разних врста међународних обавеза, нагласио је Путин.

Председник Русије Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун потписали су данас у Пјонгјангу Свеобухватни споразум о стратешком партнерству две земље.

Руски лидер је раније припремљени документ назвао фундаменталним и напоменуо да ће он представљати основу односа између Русије и Северне Кореје дуги низ година.

Разговори делегација две земље трајали су око сат и по, а састанак два лидера два и по сата, дуже од планираног.

Путин је истакао да Москва високо цени доследну и сталну подршку Северне Кореје, укључујући и подршку руској специјалној војној операцији.

Руски лидер је подсетио да су прошле године две земље обележиле 75 година од успостављања дипломатских односа, а ове године 75 година од закључења првог међудржавног документа: Споразума о економској и културној сарадњи.

Путин је изразио наду да ће се следећи састанак лидера две земље одржати у Русији.

Ким је на састанку истакао улогу Русије у свету и изразио пуну подршку руској специјалној војној операцији у Украјини, пренела је агенција РИА Новости.

Путин борави у посети Северној Кореји од 18. до 19. јуна на позив Ким Џонг Уна.

Ким је посетио Русију од 12. до 17. септембра када је позвао Путина да посети Пјонгјанг.

Путин и Ким разменили поклоне, разговори два лидера трајали око два ипо сата

Председник Русије Владимир Путин и председник Северне Кореје Ким Џонг Ун разменили су данас поклоне током Путинове посете Пјонгјангу, где су два лидера потписала Свеобухватни споразум о стратешком партнерству две земље.

Лидеру Северне Кореје су дати на поклон нова лимузина Аурус и сет за чај, док је председник Путин добио неколико уметничких дела, укључујући слике и бисте, пренела је руска агенција ТАШ.

„Поклони су размењени“, казао је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков.

Он је рекао да је лидеру Северне Кореје представљен аутомобил Аурус и дат на поклон веома леп сет за чај.

Говорећи о ономе што је шефу руске државе уручила севернокорејска страна, Ушаков је напоменуо да су то „такође добри поклони“.

Он није рекао шта је тачно Путин добио на поклон, али је наговестио да су поклони повезани са имиџом председника Русије.

Разговори између Путина и Ким Џонг Уна трајали су дуже него што је планирано.

Организатори су за овај састанак издвојили око сат времена, али је он трајао око два и по сата, јавио је ТАШ.

Чланови руске делегације углавном нису били укључени у овај разговор, иако је раније Ушаков рекао да ће бити позивани, по потреби.

Кроз панорамски прозор једне од просторија резиденције Кумсусан, новинари су, како јавља извештач руске агенције, могли да виде да руски званичници повремено улазе у чекаоницу да би присуствовали разговору.

Међу њима су били и министар спољних послова Сергеј Лавров, министар екологије и природних ресурса Александар Козлов, који је на челу руске међувладине комисије, као и први потпредседник владе Денис Мантуров.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ