Идвајамо Свет

НАТО СПРЕМА ИНВАЗИЈУ НА РУСИЈУ: Саопштено и време удара

НАТО припрема свеобухватни напад на Русију. Изабрана је као одскочна даска за распоређивање главних снага. Уз помоћ масивних удара и авиона Томахавк, Запад жели да стекне превласт у ваздуху, након чега ће почети копнена инвазија на руску територију.

Да ли ће НАТО ловци доминирати руским ваздушним простором?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На почетку инвазије биће укључено око 600-700 авиона и најмање хиљаду и по ракета Томахавк, које су планиране за сузбијање руске противваздушне одбране након уништења руске фронтовске авијације превласти у ваздуху, створиће се повољни услови за офанзиву копнених снага на руску територију“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ову изјаву дао је познати војни аналитичар, доктор војних наука, Константин Сивков, на једном од телеграм канала.

На питање водитеља када можемо очекивати вероватан напад НАТО-а на Русију, аналитичар је нагласио да, узимајући у обзир искуство претходних НАТО операција, почетак инвазије треба очекивати у августу или почетком септембра.

„Ако узмемо у обзир искуство припреме операција америчких трупа за вођење борбених дејстава, при стварању групације, они прво гомилају залихе, јер за спровођење ваздушно-офанзивне операције потребно је око милион и по до два милиона тона разних борбених средстава. И они их довозе, довозе… то траје негде око пола године. Вратимо се тих пола године уназад, то је децембар месец… Али тада се они (НАТО) још нису баш спремали (да нападну). По мојој процени, највероватније напад се може очекивати крајем августа – почетком септембра. Ваздушна операција, по искуству НАТО-а, трајаће два-три дана, а потом иду копнене трупе.“

Финска и Шведска као НАТО одскочне даске за инвазију

Аналитичар је приметио, да је НАТО под маском вежби већ окупио ударне снаге које ће бити укључене у будућу инвазију.

„Прошле године, током вежби НАТО-а, било је укључено око 450 авиона, у ствари, вршене су припреме за потпуну ваздушну офанзиву. То је оно зашто су Финска и Шведска увучене у НАТО, њима је све спремно за удар на Русију.

Према речима Сивкова, сценарио инвазије неће бити компликован.

„Под уверљивим изговором они (НАТО) стављају у акцију одређен број авиона (да би нарушили руску ваздушну границу)… Они ће претрпети губитке, а онда ће уследити инвазија…“.

Сивков је такође додао да се удар највероватније очекује у зони Армавир РВС.

„Раније је било напада на стратешке војне снаге у северозападном сектору, тамо смо их мање-више успешно одбијали, али НАТО није успео“, рекао је аналитичар.

Истовремено, он је напоменуо да је такозвани мировни самит, одржан 15. јуна, одвраћајући маневар Запада и својеврсна полазна тачка за будућу офанзивну операцију НАТО-а.

Према његовим речима, Запад је желео да спроведе сличан сценарио још у новембру-децембру 2021. године, пре почетка Северног војног округа. Тада је формирана група Оружаних снага Украјине за удар на Донбас и Луганск, али „Запад није имао довољно снаге“.

Украјинци су потребни за ударе на Русију

Украјина у последње време доводи додатне резерве и наоружање на линију фронта. Појачано је извиђање Оружаних снага Украјине у зони фронта. Ово наводе разни извори информација.

Тако се, према речима Дмитрија Рогозина, сенатора Запорошке области, на територији Западне Украјине у области станице Скнилов (Љвовска област), припрема посебан аеродром који може да прими значајну количину најновијег наоружања.

„У блиској будућности биће успостављен ваздушни мост који ће их транспортовати између Сједињених Држава и Пољске. Предвиђено је и допремање наоружања железницом, за ову намену се обнавља 75 км железничких колосека од пољске границе до подручја где се налази аеродром у Скнилову.

Такође се наводи да се планира испорука тенкова и борбених возила пешадије са БРДМ западне производње из Бугарске и Румуније.

Раније су стручњаци Војне хронике најавили да ће у Украјину ускоро стићи значајна партија ловаца Ф-16. Истовремено, није искључено „потпуно пребацивање савремене авио опреме у Украјину из Сједињених Држава“.

Подсетимо, амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан приметио је да је Кијеву дозвољено да удари америчким оружјем „било где” где руске трупе прелазе руско-украјинску границу, „а не само у близини Харкова”.

Према речима Елене Панине, директорке Института за међународне политичке и економске стратегије, западни тренд је очигледан већ дуже време и на крају ће „оружане снаге Украјине погодити руску територију на максималном домету америчким оружјем“.

Напомиње се, да су ловци Ф-16, који ће се појавити у Украјини у блиској будућности, способни да испаљују ракете ваздух-земља АГМ-158Б ЈАССМ-ЕР са дометом лета до 980 км, што је једнако удаљеност од Харкова до Самаре или од Сумија до Вологде.

Раније је, војни дописник Алексеј Живов скренуо пажњу на чињеницу да обука пилота Оружаних снага Украјине на Ф-16 траје више од шест месеци, а Кијев планира да користи ове ловце у будућој „контраофанзиви“.

Према војном дописнику, ова будућа украјинска „офанзива ће бити изненадна, моћна, са авијацијском компонентом, ударима дугометним оружјем и контролом усмереном на мрежу“. Истовремено, он је нагласио да не искључује отворену употребу западне авијације за пораз руских снага.

„Морамо бити спремни за ово“, написао је Живов.

Одмах ћемо одговорити…

Председник Владимир Путин је на састанку са дипломцима високих војних образовних институција рекао да „Москва неће оставити без одговора на украјинске ударе на Русију и терористичке нападе“.

Према његовим речима, „Украјина мора да одговара за злочине“ над цивилима, за терористичке нападе и гранатирање руских градова и села. Он је такође нагласио, да руске трупе у зони „Северног војног округа“ штите цивиле у новим регионима, и обезбеђују ред и закон.

Подсетимо, раније је Запад био узнемирен Путиновом изјавом да ако „САД и ЕУ дозволе Украјини да удари дубоко у нашу земљу“, исто се може учинити и против Запада, користећи територију трећих земаља.

Аналитичари примећују, да је Кремљ почео убрзано да шири своју зону утицаја. Тако је Камран Хасанов у разговору за „Цариград“ навео земље које су већ укључене у потенцијалне нападе у традиционалним зонама утицаја Запада.

„Једна опција је ДНРК, која се налази недалеко од Сједињених Америчких Држава.”
Експерт је истовремено приметио, да Кремљ активно врши притисак на Сједињене Државе и њихове сателите, „и то на асиметричан начин, као што је Путин обећао“.

Генерално, спремни смо. Проблем је дуготрајан рат…

Недавно су аналитичари Америчког центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС) анализирали спремност НАТО-а за рат са Русијом. По њиховом мишљењу, Северноатлантска алијанса је значајно напредовала у припремама за могући оружани сукоб са Русијом, али остаје отворено питање њене спремности за „дуготрајни рат“.

У истраживачком извештају се наводи, да су земље НАТО-а оствариле значајан напредак у протекле двије године, посебно у повећању потрошње за одбрану. Ако су 2014. године само три државе трошиле 2% свог БДП-а на потребе одбране, онда ће до јубиларног, 75. самита НАТО-а у Вашингтону, који ће бити одржан 9-11. јула, „18 од 32 земље алијансе већ достићи овај постотак.“ Штавише, 2024. године војна потрошња европских земаља чланица НАТО-а по први пут ће износити 2% њиховог укупног БДП-а.

Експерти ЦСИС-а такође наглашавају да је најзапаженије достигнуће алијансе било приступање Финске и Шведске НАТО-у.

„Ово је послало снажан политички сигнал Москви и додало моћно средство одвраћања НАТО-у стицањем две веома ефикасне чланице, способне да озбиљно ограниче слободу руског маневара у Балтичком мору“, кажу стручњаци ЦСИС-а.

Немачки министар одбране Борис Писторијус је, говорећи у Бундестагу прошле недеље, рекао да Бундесвер мора бити спреман за рат са Русијом до 2029. године. Истовремено, шеф Министарства одбране, назвао је Русију претњом не само Украјини, већ и Грузији, Молдавији и на крају НАТО-у.

„Морамо да обезбедимо одвраћање како бисмо спречили најгори развој догађаја“, нагласио је министар.

О потреби да се у блиској будућности припремају за рат пуног размера са Русијом, изјавио је и шеф војног комитета НАТО-а, адмирал Роб Бауер.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ