Идвајамо Свет

ОРБАН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Црвена линија је пређена

Упоредо с вешћу да ће данас и званично почети преговори ЕУ са Украјином о чланству, из Луксембурга је стигла још једна вест за Кијев.

„Током идућег месеца ми ћемо Украјини на располагање ставити 1.4 милијарде евра, а још једну милијарду до краја ове године“, обећао је повереник ЕУ за спољне послове Жозеп Борељ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је, на конференцији за новинаре након састанка шефова дипломатија земаља чланица ЕУ, рекао како би тај новац требало да се искористи за противваздшну одбрану, набавку муниције и помоћ украјинској индустрији, пише Дојче веле.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Реч је о нову од камата на замрзнуту руску имовину. Већ одавно постоје планови око тога да се тај новац „преусмери“ као помоћ Украјинцима, преноси Индеx.хр.

Савет ЕУ се сада коначно, и то уз противљење Мађарске, договори око тога да се за помоћ Кијеву искористи 90 одсто расположивих камата на руску имовину у оквиру фонда ЕПФ (Еуропеан Пеаце Фацилитy).

Борељ је чак навео да се „пронашао правни поступак уз помоћ ког се спречава сваки облик блокаде“, мислећи вероватно на Мађарску и противљење те земље идеји да приходе од камата на руску имовину „преусмери“ у Кијев.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је најавио да ће његова земља испитати правне могућности које су јој на располагању против поступка ЕУ-а, јавила је агенција Ројтерс.

„ЕУ том одлуком прелази црвену линију“, изјавио је портпарол мађарске владе и премијера Виктора Орбана, цитирајући притом објаву Сијарта на друштвеној мрежи X, који је критиковао „кршење заједничких европских прописа без преседана“.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ