Идвајамо Свет

ПАНИЧНА РЕАКЦИЈА АМЕРА НА ИЗВЕШТАЈЕ О РУСИЈИ: Рат ће се водити изнад наших глава?!

Америчка свемирска команда се припрема за могућност руског напада на америчке сателите у орбити, рекао је највиши генерал команде.

Тако је генерал Стивен Вајтинг, шеф америчке свемирске команде, прокоментарисао недавне извештаје да је Русија распоредила „компланарне” летелице дизајниране да надгледају америчке сателите.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи на Институту за ваздухопловство Мичел, Вајтинг је рекао да је руско лансирање сателита у ниској орбити Земље Космос 2576, који је Пентагон оценио као против-свемирско оружје, „постављено у орбиту у оперативном стању“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„А када погледате где су поставили сателит, оно што ми зовемо компланарним сателитом националне безбедности, то се не чини случајно“, рекао је Вајтинг.

Копланарно распоређивање значи да су сателити позиционирани у истој геометријској равни у свемиру. Када Русија распореди „компланарне“ свемирске летелице, то значи да постављају свој сателит у орбиту која је усклађена са орбитом америчког сателита.

Ово поравнање омогућава руском свемирском броду да прати и потенцијално омета амерички сателит док се крећу дуж исте путање или равни у свемиру.

Вајтинг је приметио да распоређивање није било изненађење.

„Пратимо објекте у орбити деценијама“, рекао је он. „Можемо да погледамо ове орбиталне параметре и упоредимо ово лансирање са лансирањима која су Руси извршили 2017, 2019. и 2022. године, која изгледају као класа анти-свемирског оружја које су раније тестирали, а сада се чини да су стављена у орбиту у исправном стању“

Америчка свемирска команда озбиљно схвата ове активности и активно увежбава одговоре на потенцијалне нападе на америчка свемирска средства, рекао је Вајтинг.

Напад на сателите могао би да има далекосежне последице, потенцијално ометајући критичне услуге као што су ГПС навигација, временска прогноза и војне комуникације. Министарство одбране је последњих година наглашавало значај свемирских средстава за националну безбедност.

Генералови коментари долазе усред растућих тензија између Сједињених Држава и Русије у свемирској сфери. Обавештајни извештаји упозоравају да Русија наводно ради на нуклеарном противсателитском оружју које је у развоју, али никада није распоређено.

Вајтинг није коментарисао ове извештаје. Други амерички званичници упозорили су да би, ако нуклеарна направа детонира, могла да произведе снажан талас зрачења и снажан електромагнетни пулс који би могао да уништи, заслепи или онеспособи сателите на широком подручју.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ