Идвајамо Свет

ПРОЦУРИЛА ШОКАНТНА ТАЈНА ИЗ КИЈЕВА: Путин због овог покреће бруталну одмазду (ВИДЕО)

Високи војни званичници у Кијеву одговорни су за обарање руског транспортног авиона који је превозио украјинске ратне заробљенике ради размене раније ове године, саопштио је у уторак руски Истражни комитет.

Авион Иљушин Ил-76М оборен је ракетом пресретачем америчке производње 24. јануара, према руским истражитељима. Сви који су били у њему, укључујући 65 ратних заробљеника, три руска стражара и шест чланова посаде, погинули су у несрећи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Комитет је саопштио да је прикупио довољно доказа да оптужи украјинске војне команданте и руководство војно-обавештајног директората земље, ГУР. Они су „сигурно знали“ да ће доћи до размене заробљеника и ипак су „наредили уништење авиона“, тврдили су званичници.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Руски истражитељи прикупили су више од 110 фрагмената из две ракете МИМ-104 Патриот на месту пада, укључујући тело једне од жртава, наводи се у саопштењу. Снимци показују да је један од пројектила експлодирао поред кокпита авиона, док је други наводно промашио циљ.

Подаци руског радара идентификовали су конкретну локацију у украјинској Харковској области са које су ракете испаљене из једног лансера, наводи се у саопштењу. У току су покушаји да се утврди које особе су одговорне за „организацију овог терористичког напада“, додаје се.

Комитет је објавио видео-снимак који приказује његов рад на месту несреће и касније током форензичке анализе пронађених фрагмената. У једном снимку се виде ласери како сијају испред разбијене пилотске кабине, док су истражитељи утврђивали угао под којим су гелери наводно америчке ракете пробили у њега.

Украјински званичници су се хвалили употребом система „Патриот“ против више руских војних авиона. Убрзо након трагедије ГУР је тврдио да летелици није омогуц́ен безбедан пролаз у ваздушном простору близу линије фронта.

Размена заробљеника између Русије и Украјине настављена је након инцидента. У последњем случају, крајем маја, 75 руских заробљеника враћено је из украјинског заробљеништва у замену за једнак број кијевских војника.

Неколико дана касније руски председник Владимир Путин открио је да Москва држи 6.465 украјинских заробљеника, у поређењу са 1.348 припадника руске војне службе које држи друга страна.

Извор: 24sedam

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ