Идвајамо Свет

УДАРНО! „Велика Британија улази у рат а за њом ће кренути Немачка и читава Европа!“

Питер Форд – британски дипломата који је дуго био на функцији амбасадора Велике Британије у Бахреину и Сирији – 2023-ће је постао заменик лидера Радничке партије (Wоркерс Партy оф ГБ) Велике Британије.

Пре тога био је и представник главног Комесара ОУН за помоћ палестинским избеглицама на територији Јордана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу Неуланд Ребеллен, Форд је прокоментарисао предстојеће изборе у Великој Британији и дао прогнозу активног ангажовања своје земље у Украјини.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

* Како коментаришете резултате рада претходне владе?

Наше друштво је прећутно у стању хистерије. Стално нам говоре да смо у центру некаквог ванредног стања. Ми имамо ванредну ситуацију у здравству, ми имамо ванредну ситуацију у области климе. А у суштини имамо ванредну економску ситуацију. Људи то плаћају скупим животом.

Имамо и ванредну ситуацију у области безбедности, што је повезано са неизбежношћу рата. Плашим се да нам је друштво у лошем стању и да исход избора у Британији неће никоме у Европи дати велике наде. Британска привреда доживљава слом, што је директна последица неправилног управљања Ковидом и то плаћају све владе широм света.

Други важан разлог економске пропасти у Британији су наше грешке у односу на Русију и Украјину. Били смо иницијатори увођења санкција Русији. Нисмо платили директну цену, као Немачка, јер се нисмо одрекли гасовода. Индиректно страдамо готово исто јер смо под инфлаторним притиском.

* Који су то основни принципи због којих је ваша Радничка партија једини политички покрет који не припада основном политичком правцу који је представљен у парламенту?

Ми смо прави глас радничке класе. Лабуристичка партија историјски је проистекла из радничке класе, али до данас само ствара утисак да штити радничку класу.

Тони Блер је, по неким питањима, лабуристе одвео толико у десно да су они сад више десничари него сами конзервативци. Ми представљамо старомодне лабуристе. Ми се обраћамо радничкој класи. Али се не уздржавамо ни од популизма.

Ми се не чудимо кад неко спомиње успостављање мира у Источној Европи. Ми се не стидимо да будемо социјално конзервативни. Ми не тежимо помодарству. Нисмо на опрезу зато што смо верни ономе у шта верујемо.

Ми смо и антизелени, веома смо скептично расположени према климатским променама и пуни решености да се боримо против онога што естаблишмент жели да наметне радницима у безумном срљању ка чистој нули у рату против аутомобила и гасних котлова, а и преко ограничења на пресељења по градовима и сл.

* Радничка партија Велике Британије кренула је у камању за опште изборе. Која је ваша стратегија против лабуриста? Шта желите да остварите на тим изборима?

Веома је тешко да нека мала партија добије место у парламенту, зато што британски изборни систем не познаје пропорционални систем. Можете добити на милионе гласова у Беликој Британији, а да при том не добијете ни једно место у парламенту.

Реалистично је да се надамо да ћемо освојити неколико места и постати главна опозиција до 2025. године. Ми смо направили буку, посебно у борби против актуелних лидера у естаблишменту – дрвеним Кеиром Стармером и минијатурним Ришијем Сунаком, то су људи прошлости, али без обзира на то може доћи до рата и да се све одједном промени.

Тема које нема у дебатама у Великој Британији је тема потенцијалног рата у Европи. Чак и бунтовници из редова Реформатора не говоре ништа о томе да можемо бити увучени у рат у Европи. Нико осим нас није толико смео да иступи против подршке коју наша држава и НАТО пружају Украјини.

Нико не обраћа пажњу на велику опасност којој је изложена Европа када провоцира Русију. Све више и више нас гурају на руб катастрофе. Ризик ће бити још већи након неизбежне победе Лабуристичке партије.

Они су увек били атлантисти и ако дођу на власт они ће Велику Британију увући у конфликт у Украјини у још отворенијој форми. Лично се веома плашим да ће моја земља бити увучена у тај сукоб. И наравно, ако Британија уђе у сукоб, за њом ће кренути Немачка, а након ње и читава Европа.

О овој теми се не расправља у мејнстрим медијима иако би свима била интересантна. У међународним посовима мејнстрим партије су свугде исте. Можете бити проамерички, више проамерички или најпроамеричкији. Можете бити русофоб, више русофоб или искључиви русофоб.

Али не можете бити неутрални. Не смете да будете присталица мира. Људи на улицама уопште не знају да је ратна ситуација веома веома реална и да нам куца на врата.

* Како оцењујете актуелну међународну политику Велике Британије?

Дубоко сам против британске спољне политике у практично свим њеним сегментима, било да је реч о односима са Америком, Русијим, Кином или Блиским Истоком. Налаземо се на апсолутно погрешном путу.

Видимо да се Русија и Кина зближавају. За то је у потпуноти крив Запад јер кинеско руководство види да се Запад апсолутно неће задовољити сменом режима у Москви и да ће тада усмерити своје нишане на Пекинг. То је толико глупо и тужно јер смо томе дозволили да се развије. За то смо криви искључиво ми сами.

Довољно је погледати на карту света да бисте разумели ко кога окружује. И то није Кина која окружује Европу или Америку, плашим се да смо ступили у нови заиста алармантни период који у многоме подсећа на период пре Првог светског рата када нико није активно желео конфликт, али смо због глупости, лоших савеза и неуспеха сви били увучени у најстрашнији рат од свих могућих које смо видели. Имамо времена да одступимо, али псотоји много разлога за забринутост.

Ми имамо националну опсесију и мислимо да је сваки нови скукоб понављање Другог светског рата и да је Путин као снажан непријатељ у ствари нови Хитлер. Ми поново, као нација, сањамо Други светски рат. И управо је то фактор који дефинише нашу спољну политику.

У нашем националном поиању Америка је добронамерна, а комунистичка Совјетска Русија са својим лидером слична је Хитлеру. Да би се то боље изанализирало потребан је психијатар.

Наша политика према Украјини, ако се суди по резултатима, гора је од катастрофе. Ми смо погоршали стање у Украјини, а да је при том нисмо ни покушали подстаћи на мировни споразум. Ми смо потпуно могли да своју спољну политику заснујемо на неутралности и неприсаједињењу Кијева НАТО.

Зеленски је умногоме захваљујући Енглезима, више него Американцима, лишио Украјину шансе за мировни споразум и сад је тој земљи моного горе. Бесконачно смо погоршавали стање ствари у Украјини. У сваком рационалном сценарију развоја сукоба, Украјина ће се наћи у горем положају него што је могла да је наставила мировни процес.

* Да ли је могуће да Велика Британија допринесе успостављању мира у Украјини и свим осталим сукобима по читавом свету?

Не, дубоко сам песимистичан у односу на то али и у односу на правац према ком се крећемо. Осуђени смо да корачамо путам неуспеха. Британска влада под руководством лабуриста неће променити своју политику. Људи вероватно очекују да ће бити промењен тон у однсу на Европу.

Ако до тога и дође, ми ћемо једноставно видети да Британци следе америчку линију. Ми ћемо наставити ратно учешће на страни Израела. Ми ћемо наставити, тачније – ми ћемо повећати нашу финансијску и војну помоћ Украјини. Слаћемо тамо наше војнике, све више и више. Ми одавно тајно шаљемо војнике у Украјину. А то ће ускоро бити и јавно. И наставићемо да ризикујемо са националном безбедности.

Желео бих да могу предвидети нешто боље, међутим, то је та линија којом се ми крећемо. Мени је жао наших европских партнера који ће у некој мери бити увучени у овај британски екстремизам. Већ је прошло две године откако је Борис Џонсон омео успостављање мира у Источној Европи. То се десило углавном кривицом Британије, плашим се да ћемо наредних месеци гледати сличне ствари.

* Сматрате ли да би можда из тих разлога неке међународне снаге покушале да мало промене исход избора у Великој Британији?

То се већ дешава. Влада Израела пружа сваку помоћ непријатељима Радничке партије и активно ступа у заверу са Лабуристичком партијом. Држава Израел има много савезника у британској политици и британским медијима. Међутим, нико не жели да о томе јавно говори. Они желе да говоре само о руском уплитању.

Наравно, и Американци се стално мешају, али су мање приметни. Суштински, они се и не морају снажно уплитати јер су партије естаблишмента одавно у џепу Вашингтона и оне ће увек извршавати његове налогњ. Са аспекта Вашингтона нема никаквог значаја ко ће победити на британским изборима.

Ја ни на секунду нисам поверовао да се Русија и Кина на било који приметан начин мешају у британске изборе. Као бивши дипломата могу да кажем да је део мог посла било мешање у изборе помоћу обичне дипломатије, ангажовањем савезника и покушајима да се утиче на националне дебате. На пример, када сам радио у Сирији покушавао сам да побудим сиријску владу да крене у прозападном правцу. То је био нормалан дипломатски посао.

Међутим, коришћење пропаганде, дезинформација и слично, то је у основи део посла којим се бави Израел, ЦИА и британске специјалне службе, као и неке службе у Бриселу.

* Шта је тренутно национални интерес Велике Британије?

Па, то је нешто веома једноставно. Мир. Избегавање рата је главни показатељ не само безбедности земље, већ и њене економске безбедности. Желео бих да видим британску владу која не жели да провоцира наше непријатеље, не покушава да их бесни, дестабилизује, напада и да престане са прикупљањем нерпијатеља сваке феле.

То и није тако много, али наша влада, било да је конзервативна или лабуристичка, игнорише ову просту истину: најбоља безбедност за сваку државу је да нема непријатеље. То значи да их поштујете и поштујете њихове границе.

Украјина је најближи Запад Русији. Зато не вршите десант преко граница НАТО, директно на границе Русије. Не мешајте се у унутрашње ствари држава које се налазе на руским границама.

Ако не провоцирате своје потенцијалне непријатеље, ви пружате најбољу услугу свом народу. Безбедност се обезбеђује тако што не гомилате непријатеље. То је револуционарна мисао.

Извор: Факти

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ