Идвајамо Свет

УНИШТЕНИ СУ: Руси спржили цео град страшним оружјем (ВИДЕО)

Украјинска војска саопштила је у четвртак да су њене снаге истерале руске трупе из округа у граду Часив Јар на источном фронту, док Руси и даље тврде да напредују у истом граду.

Часив Јар се налази на брду око 20 километара западно од Бахмута, града који су руске снаге заузеле пре годину дана, а обе стране га виде као потенцијалну полазну тачку за руско напредовање ка кључним градовима источне Доњецке области. посебно Краматорск и Славјанск.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол војске Назар Волошин рекао је агенцији Укринформ да су украјински браниоци потиснули руске снаге из округа Канал у Часив Јару. „Непријатељска војска је отишла“, рекао је.

Волошин је додао да руске снаге нису могле да заузму Часив Јар, због чега су одлучиле да униште град. Између осталог, кажу Украјинци, Руси користе злогласни ТОС-1, вишецевни ракетни бацач са ракетама опремљеним аеросолним бојевим главама.

„То је страшно оружје које гађа термобаричним ракетама“, рекао је Волосин.

А да руске снаге заиста свим расположивим средствима покушавају да униште Часив Јар, показују снимци из самог града. Тако се на фотографијама снимљеним дроном виде уништени квартови и црне зграде у, како Украјинци кажу, некада просперитетном граду у Донбасу.

Сцене које се могу видети подсећају на неки дистопијски филм и сасвим је очигледно да је пуна сила бомби, ракета и артиљеријске муниције бачена на кварт Часив Јара. Уз грађевине није поштеђена ни црква.

Предратно становништво овог малог града било је око 12.000 људи, и тешко је замислити да ће се Часив Јар брзо опоравити од таквог разарања, чак и под мало вероватном претпоставком да ће рат брзо престати.

Извор: Јутарњи.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ