Идвајамо Свет

ДИРЕКТАН ПОГОДАК ИСКАНДЕРА: Уништен је (ВИДЕО)

Руска војска уништила је још један систем противваздушне одбране великог домета совјетске производње С-300ПС украјинских снага, саопштило је руско Министарство одбране 28. јуна.

Министарство је у саопштењу саопштило да је систем, који је био распоређен у близини насеља Великодолинское у Одеској области, гађан ракетом Искандер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Видео снимак који је објавило руско министарство потврђује да су у удару уништена два радара за управљање ватром система 5Н63С, од којих је један био постављен на полумобилном јарболу 40В6М, као и командно-контролно возило.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Други руски новински извори јавили су да је у ракетном удару погинуло чак 15 официра противваздушне одбране и специјалиста кијевских снага.

Украјинске снаге су имале око 100 батерија С-300П, С-300ПТ, С-300ПС и С-300В1 у употреби пре почетка руске војне операције у Украјини пре више од две године. Кијев је од Словачке добио једну батерију С-300ПМУ у првих неколико месеци руске операције.

Већина ових система С-300 је већ уништена, оштећена или заробљена од стране руске војске. Због тога су се способности украјинске противваздушне одбране дугог домета драстично погоршале, те са запада журе да испоруче што више система.

Са друге стране, руска војска је драстично појачала сузбијање украјинске противваздушне одбране у последњих неколико месеци, оштетивши или уништивши десетине украјинских радарских и противваздушних система, укључујући оне које је недавно испоручио Запад.

Искандер-М има домет од скоро 500 километара. Може бити наоружан различитим конвенционалним бојевим главама, укључујући бојеву главу касетне муниције, бојеву главу са појачаном експлозијом са експлозивом гориво-ваздух, високоексплозивну фрагментациону бојеву главу, пенетратор тла за разбијање бункера и електромагнетни импулсни уређај за антирадарске мисије.

Сваки пут кад се спомене Искандер, зна се да је негде у Украјини настала прилична штета. Систем се показао као један од најопаснијих и најчесшће коришћених у руско-украјинском сукобу.

Високо маневарска ракета је вођена инерцијалним навигационим системом уз помоћ руског ГЛОНАСС-а. Такође може бити опремљен оптичким трагачем са дигитализованим системом корелације подручја за мапирање сцене за терминално навођење.

Ово је једно од ретких руских (совјетских) средстава које је добило лично име. Или добијају имена по биљкама (васиљок, љепесток, акација, гвоздика, хризантема, маслачак), или по конструкторима. Да је Искандер заиста искушење сваке ПВО, као и детаљну студију о систему можете прочитати овде.

Украјина у лошој позицији али очекују испоруке са запада
Данас се украјинско ваздухопловство али ни ПВО не може сматрати ефикасним.

Покушаји Запада да оживе украјинску ваздухопловну моћ до сада су имали мало успеха узевши у обзир величину територије ове земље, док би свежи ПВО системи требало да стигну из Немачке, САД па и Изралеа.

Очекиваних такође времешних десетине ловаца Ф-16, који од западних партнера Кијеву наводно почињу да стижу до краја лета, донекле може побољшати позицију украјинског ваздухопловства, међутим то је далеко од довољног. Они вероватно неће направити осетну разлику у односу на супериорно руско ратно вадухопловство.

Украјинска војна авијација је и пре ескалације сукоба очигледно била инфериорнија у свим аспектима од руске, али чак и тада, барем у првим фазама сукоба, Руси кренувши лаковерно и благо, нису искористили ову предност.

С-300ПС укратко

С-300 је совјетски ПВО ракетни систем развијен касних 1970-их. Један је од тренутно најраспрострањенијих совјетских система ПВО са најмање 17 корисника.

С-300 има копнену и поморску верзију. Једна од копнених верзија, С-300ПС/С-300ПМ, једина је из серије која лансира ракете са нуклеарном бојевом главом.

С-300 се састоји од шасије која носи четири лансера са по једном ракетом. Постоји друга шасија са ПЕСА (пасивно електронско скенирано поље) радаром прикљученим на батерију. С-300 има интегрисани систем за управљање ватром.

Осим једне, све остале копнене верзије С-300 су интегрисане у шасију са точковима. С-300В је интегрисан на шасију са гусеницама. У зависности од ракете која се користи, уз неколико изузетака, стандардни ракетни систем С-300 има домет од 100 до 300 км.

Верзија ПС представљена је 1985. године и једина је верзија за коју се сматра да је била опремљена и нуклеарном бојевом главом. Овај модел је довео до увођења модерних ТЕЛ и мобилних радарских и командних возила базираних на камиону МАЗ-7910.

Систем С-300ПС укључује неколико компоненти, командни и контролни центар, радарске системе и лансере ракета. Систем може да открије и прати циљеве на дометима до 300 километара и да дејствује пројектилима домета до 200 километара.

Систем С-300ПС је у употреби у руској војсци од 1980-их и извезен је у неколико земаља, укључујући Кину, Иран и Сирију. Током година је унапређен неколико пута како би побољшао своје перформансе и могућности.

Користи га украјинска војска, а највише их је страдало у украјинском сукобу, када говоримо о најозбиљнијим и најбољим ПВО системима на свету.

С-300 укратко

С-300 је совјетски ПВО ракетни систем развијен касних 1970-их. Један је од тренутно најраспрострањенијих совјетских система ПВО са најмање 17 корисника.

С-300 има копнену и поморску верзију. Једна од копнених верзија, С-300ПС/С-300ПМ, једина је из серије која лансира ракете са нуклеарном бојевом главом.

С-300 се састоји од шасије која носи четири лансера са по једном ракетом. Постоји друга шасија са ПЕСА (пасивно електронско скенирано поље) радаром прикљученим на батерију. С-300 има интегрисани систем за управљање ватром.

Осим једне, све остале копнене верзије С-300 су интегрисане у шасију са точковима. С-300В је интегрисан на шасију са гусеницама. У зависности од ракете која се користи, уз неколико изузетака, стандардни ракетни систем С-300 има домет од 100 до 300 км

Извор: oruzjeonline

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ