Идвајамо Свет

БРУТАЛНА ПУТИНОВА ОДМАЗДА БРИТАНИЈИ: РАФ под жестоким ударом, погодили 40 одсто летова!

Русија је ове године ометала ГПС на стотинама летова британског Краљевског ратног ваздухопловства (РАФ), а детаљна анализа 1.467 летова 63 авиона РАФ-а широм источне Европе и Блиског истока показала је да су 142 транспортна и надзорна лета РАФ-а од 504 широм источне Европе била предмет ометања.

Свако осмо, што износи 60 путовања, било је жртва поновљених покушаја ометања ГПС система. Број погођених летова РАФ-а порастао је на 40 одсто, узимајући у обзир летове преко источног Медитерана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово је још један пример непромишљености Русије и још један доказ да је она непријатељска држава ван контроле. Срећом, наши авиони и пилоти могу да испрате ову претњу, али то илуструје презир руског председника Владимира Путина према Западу и међународном поретку заснованом на правилима – навео је британски министар одбране Грант Шапс.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Шапс двапут погођен руским ометањем

Шапс је био погођен руским ометањем пре три месеца док се враћао са путовања у Пољску, као и у суботу док је летео у близини Калињинграда, са једнодневног пута у источну Европу где је посетио британске трупе које учествују у вежби „Стеадфаст Дефендер“ највећим НАТО маневрима од Хладног рата.

Примарни ГПС систем „РАФ Дасаулт Фалкон 900“ и његове сателитске комуникације били су блокирани скоро 30 минута.

„Кремљ јача електронско ратовање против Запада“

Стотине комерцијалних летова у истом ваздушном простору пријавили су сличне проблеме последњих месеци док Кремљ појачава своју кампању електронског ратовања (ЕВ) против Запада, пише Дејли мејл.

Без ГПС-а, пилоти нису свесни своје локације, што би у најгорем случају могло да изазове фатални судар.

Према британским одбрамбеним изворима, у суботу није било претње за Шапсов авион јер је опремљен резервним системима у које Русија није успела да пробије.

Транспондер сведочи о ометању

Сваки од авиона анализираних у недавној студији имао је транспондер који емитује број који процењује колико је ГПС тачан и када ова цифра падне испод датог прага, стручњаци тврде да је то поуздан знак да се дешава ометање.

У анализу су укључене и теретне флоте Ц-17 и А400М, као и осматрачки авион РЦ-135.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ