Идвајамо Свет

СТОЛТЕНБЕРГ ПУЦА ОД БЕСА: Историјски потез Кине према Русији уништио све НАТО планове

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оптужио је Кину да пружа војну подршку Русији, чиме подстиче највећи рат у Европи од Другог светског рата, преноси Спутњик.

„Кина подстиче на највећи сукоб у Европи од Другог светског рата“, рекао је Столтенберг у интервјуу јапанском листу „Иомиури“, наводећи да Русија наводно производи беспилотне летелице и ракете уз подршку најсавременије технологије и електронике која се извози из Кине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С тим у вези, према речима генералног секретара НАТО-а, постоји потреба да се унесе садржај у партнерства са Јапаном, Јужном Корејом, Аустралијом и Новим Зеландом како би се повећао притисак на Кину и стабилизовао регион у Азији.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Говорећи о конкретним корацима у случају кризе на Тајвану, Столтенберг је изнео опрезан став, рекавши да ће НАТО остати савез Северне Америке и Европе. Такође је нагласио да одлука о раније објављеном плану о отварању канцеларије НАТО-а за везу у Токију неће бити донета на предстојећем самиту Алијансе, узимајући у обзир да чланице не желе непотребно да провоцирају Пекинг.

„НАТО не сматра Кину противником, али она представља изазов нашим вредностима, интересима и безбедности“, додао је он.

Министарство спољних послова Кине у одговору на оптужбе западних земаља наводи да заузима праведан и објективан став о ситуацији у Украјини, као и да се придржава разумног и одговорног приступа извозу оружја и робе двоструке намене у складу са законима и прописима.

У априлу је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио да САД пружају војну помоћ Украјини, али критикују нормалну сарадњу Русије и Кине. Он је то назвао лицемерјем и типичним примером двоструких стандарда. Пекинг је такође упозорио Сједињене Америчке Државе да омаловажавање и окривљавање других неће решити украјинску кризу.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ