Идвајамо Свет

ОРБАН ЗАТРЕСАО СВЕТ: Открио шта му је Зеленски рекао

Председник Русије Владимир Путин и мађарски премијер Виктор Орбан обратили су се медијима након састанка у Кремљу.

– Само што сам завршио веома конкретне преговоре са мађарским премијером. Важно је што смо имали веома корисни разговор о свим међународним и регионалним питањима, укључујући и ситуацију у Украјини – рекао је Путин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Детаљно смо разговарали о Украјини и о могућностима решавања ток сукоба.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Орбан ми је рекао о недавним сусретима у Кијеву и изнео читав низ предлога, као и позов да се уведе прекид ватре са циљем да се започну преговори са Русијом. Што се тиче Русије, ми смо одувек заузимали став да смо за дипломатско решење сукоба, али са противничке стране стално чујемо да не желе да се конфликт реши на тај начин, док спонзори тог сукоба настоје да искористе украјински народ као жртву за борбу против Русије. Како смо чули од премијера Орбана, Кијев још увек није спреман да прекине борбена дејства, а поред тога, што се и прекидом борбених дејстава губи смисао да се у земљи одржи ратно стање – рекао је Путин..

– Ако се укине ратно стање, то значи да треба организовати изборе који се нису догодили када им је било време. Шанса да победе на њима актуелни лидери који су итубили рејтине су скоро нула – додао је он.

Путин је додао и да се Русија залаже за потпуно и дефинитивно окончање борбених дејстава, а да је услове већ изложила.

– Услови су изложени у мом обраћању Министарству спољних послова Русије. Реч је о потпуном повлачењу украјинске војске из ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области. А, постоје и други услови – навео је Путин.

Додао је и да је састанак са Орбаном био веома користан за обе стране.

– Наравно, да је премијер заступао став Запада, и онда када је реч о интересима Украјине. Ипак, ми смо захвални премијеру за то што је посетио Москву, на то гледамо као на покушај обнове дијалога – закључио је руски лидер.

Руски председник је оценио и да Русија и Мађарска настављају сарадњу по многим питањима, пре свега по енергетским, на пергматичном и праведном нивоу, а наставља се и заједнички пројекат прошиерња нуклеарне електране Пакш што ће повећати њену ефикасност скоро дупло.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ