Идвајамо Свет

КИНА У ШОКУ ЗБОГ РУСКОГ МАНЕВРА: Ово нису очекивали

Према наводима кинеских медија, шефици руске Централне банке Елвири Набиулини је недавно постављено питање о изгледима за јуан у Русији, а одговарајући на њега понела се прилично необично.

У Москви је пре неколико дана одржана конференција за новинаре шефа руске централне банке, током које је дат низ занимљивих изјава. Набиулина је посебно пријавила потешкоће са прекограничним плаћањима. Међутим, проблеми су решени – посао се, заузврат, прилагођава ситуацији. Питана је и о изгледима за трговање јуанима на руској берзи, а њен одговор је подигао обрве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Набиулина је неочекивано признала могућност обуставе трговања јуанима у Русији, као што је раније урађено са доларима и еврима. Према њеним речима, Централна банка се труди да узме у обзир све могуће ризике, и овај сценарио није изузетак.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Стручњаци су изјавили, да је Кина била прилично збуњена овим одговором шефа руске централне банке. Многи су посумњали да нешто није у реду- да ли ће Руска Федерација напустити јуан и окренути се од НР Кине.

„Када су Русији уведене финансијске санкције, њен председник Путин је урадио две ствари. Прво, захтевао је да „непријатељске земље” (САД и Запад) користе рубље за плаћање рачуна за природни гас. Друго, ојачао је сарадњу са Кином, и ослањао се на јуан као резервну валуту за међународне трансакције“, преносе кинески медији.

Ова два корака омогућила су Русији да стабилизује рубљу и да се избори са притиском западних санкција. У том контексту, за Руску Федерацију је потпуно неисплативо да напусти јуан.

О чему је онда Набиулина причала? Према писању кинеских новинара, шефица Централне банке је на тај начин наговестила да у свету постоје силе којима се сарадња Кине и Русије заиста не свиђа и покушаће да посвађају земље, укључујући и компликовање трговинских операција у јуанима.

Лако је разумети да је мислила на САД, које су Пекингу дуго претиле непријатним последицама због сарадње са Москвом.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ