Идвајамо Свет

НИСУ РУСИ, НИ КИНЕЗИ: Шта је то експлодирало изнад Њујорка? (ВИДЕО)

Становници широм америчких држава Њујорк и Њу Џерси били су запрепашћени у уторак ујутру гласном експлозијом, за коју званичници НАСА верују да је изазвана врстом метеора названом “ дневна ватрена лопта „.

Уопштено говорећи, метеор је део небеског тела који, падајући кроз атмосферу, оставља светлећи траг на небу, болид је изузетно светао метеор, а ватрена лопта је још светлија (има магнитуду од -4 и мањи).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Штавише, овај ретки тип метеора је довољно светао да се види током дана, а може чак и да засјени Сунце када уђе у Земљину атмосферу и експлодира. Тада се такав феномен назива „дневна ватрена лопта“. Често се таква експлозија може чути као заглушујући прасак .

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Експлодирао изнад Менхетна

НАСА-ин тим за посматрање метеора саопштио је да је метеор прошао изнад Њујорка у уторак, 16. јула, у 11.17 часова по локалном времену. Америчка свемирска агенција пратила је путању метеора и проценила да је путовао на висини од 79 км изнад Апер залива у близини Гринвил Јарда у Џерси Ситију.

Путујући невероватном брзином од 55.000 км/х , ватрена лопта је прешла преко Кипа слободе у њујоршкој луци пре него што се распала 47 км изнад центра Менхетна. Међутим, званичници НАСА-е наглашавају да је путања метеора и даље „веома груба и неизвесна“.

Наиме, ове процене су засноване на ограниченом броју извештаја очевидаца. Тренутно нема доступних видео снимака камере или сателитских снимака који би стручњацима омогућили прецизније праћење.

Без повреда или оштећења

Важно је разликовати појмове метеороид (мало камено или метално небеско тело димензија од зрна песка (пречника око 100 мм) до већег камена (пречника око 1 м) који обилази Сунце), метеор ( део небеског тела који, пропадајући кроз атмосферу, оставља светлећи траг) и метеорит (комад стене или гвожђа, метеороид, комета или планетоид, који је пао из свемира на површину Земље или неког другог небеског тела). Упркос драматичном догађају, НАСА је потврдила да током ове експлозије нису створени метеорити.

Занимљиво је да је агенција такође приметила извештаје о „војним активностима у близини“ у време виђења, што би могло да објасни вишеструке извештаје о дрхтању и гласној буци из области јужног Њу Џерсија до делова Квинса и Бруклина.

Управа за хитне случајеве Њујорка (НИЦЕМ) потврдила је извештаје, додајући да су се јака бука и очигледно дрхтање осетили надалеко, али нису изазвали никакву штету. Ариес Дела Цруз , званичник НИЦЕМ-а, уверава јавност да „нису примљени извештаји о штети или повредама у вези са овим догађајем“.

Како се истрага наставља, овај догађај служи као фасцинантан подсетник на динамичну и понекад запањујућу природу нашег космичког окружења.

Извор: Дневно

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ