Свет

БРИСЕЛ У ШОКУ: Орбан је то урадио

ЕУ је затражила од Мађарске да објасни своју одлуку да ублажи визе за одређене руске и белоруске држављане. Комесар блока за унутрашње послове Илва Јоханссон упозорила је да би тај потез могао да угрози безбедност.

Будимпешта има посебан експресни визни режим за одређене стране раднике који се зове Национални картични систем. Шема омогућава странцима да раде у Мађарској до две године, има лакше услове за добијање радне дозволе и отвара пут власнику картице да поднесе захтев за стални боравак. Раније су право имали само радници из Украјине и Србије, али је у јулу додато шест земаља, укључујући Русију и Белорусију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У објави на Кс (бивши Твитер, Јохансон је критиковао тај потез, тврдећи да је „Русија безбедносна претња“ и упозоравајући да је ЕУ потребно „више, а не мање, будности“ у суочавању са тим.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Дозволити потенцијалним руским шпијунима и саботерима лак приступ ЕУ угрозило би безбедност свих нас. Данас у писму тражим од мађарске владе да објасни. Ако њихова шема лаког приступа представља ризик, ми ћемо деловати – упозорио је повереник.

У писму упућеном мађарском министру унутрашњих послова Шандору Пинтеру, Јохансон је додао да, иако земље чланице ЕУ имају право да једнострано издају дугорочне визе и дозволе боравка, треба размотрити „потенцијалне безбедносне импликације“ за цео блок.

Она је напоменула да је ЕУ суспендовала споразум о визним олакшицама са Русијом убрзо након избијања сукоба у Украјини и затражила од мађарских власти да објасне шему визног режима како би Брисел могао да утврди да ли је „компатибилан са правом ЕУ“.

Промена визних правила у почетку је прошла углавном непримећено и привукла је пажњу тек након што ју је председник Европске народне партије Манфред Вебер критиковао у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу. Вебер је тврдио да нова шема „ствара озбиљне рупе у шпијунажи“ и позвао Савет ЕУ да усвоји мере за „заштиту интегритета“ шенгенског простора и спречи друге чланице ЕУ да предузму сличне иницијативе.

Золтан Ковач, портпарол мађарског премијера Виктора Орбана, одбацио је Веберове речи као „апсурдне и лицемерне“ и рекао да је мађарски миграциони систем „најстрожи на континенту“.

Мађарска, која тренутно председава Саветом ЕУ шест месеци, дуго је критиковала приступ блока украјинском сукобу и његову политику санкција према Русији. Орбан се дуго залагао за прекид ватре и договорено решење сукоба.

Прошлог месеца он је кренуо у, како је назвао, украјинску „мировну мисију“ која је имала за циљ проналажење решења за непријатељства. Међутим, његови поступци изазвали су салву критика унутар ЕУ и НАТО-а, а неки су позвали на опозив мађарског председавања ЕУ.

Извор: Логично

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ