Идвајамо Свет

РАТ САМО ШТО НИЈЕ ПОЧЕО! Сви ће заборавити на Украјину када ово крене! САД у приправности, одмазда куца на врата!

САД повећавају своје војно присуство на Блиском истоку како се повећава опасност од регионалне ескалације. Вашингтон чека реакцију Ирана и његових савезника на убиство лидера Хамаса Исмаила Ханије, за шта Техеран окривљује Израел.

Америчка војска је послала више борбених авиона и морнаричких ратних бродова на Блиски исток, саопштио је Пентагон, док Вашингтон очекује да ће Иран и његови регионални савезници испунити обећање, да ће одговорити на убиство лидера Хамаса Исмаила Ханије у Техерану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После убистава Ханије у Техерану у среду, и вишег команданта Хезболаха Фуада Шукра у Бејруту претходне ноћи, међународне дипломате су се бориле да спрече регионални рат пуног размера, пише Гардијан. Растуће тензије довеле су до тога да више великих авио-компанија, укључујући Луфтханзу, Делту и Ер Индију, отказују летове за Тел Авив и Бејрут.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Француска је позвала своје грађане да напусте Иран, док је Кипар рекао да је проширио планове за подршку евакуацији великих размера из региона, ако непријатељства ескалирају. Ова острвска држава помогла је десетинама хиљада људи да оду током рата између Израела и Хезболаха 2006. године.

Амерички министар одбране Лојд Остин одобрио је у петак слање више морнаричких крстарица и разарача који могу да обарају балистичке ракете, а САД ће такође послати додатну ескадрилу борбених авиона на Блиски исток.

„Остин је усмерио прилагођавања америчке војне доктрине у циљу побољшања заштите америчких снага, повећања подршке одбрани Израела, и осигуравања да су Сједињене Државе спремне да одговоре на различите непредвиђене ситуације“, наводи се у саопштењу Пентагона.

Америчка војска је раније појачала распоређивање трупа све до 13. априла, када је Иран покренуо напад на израелску територију користећи беспилотне летелице и ракете.

Израел је успешно оборио скоро свих 300 дронова и пројектила, уз помоћ Сједињених Држава и других савезника.

У петак је израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао, да је земља „у веома високом стању спремности за било који сценарио“. Влада је министрима обезбедила сателитске телефоне у случају да иранска одмазда доведе до прекида комуникација, јавили су израелски медији.

Израел је у уторак у Бејруту убио Фуада Шукра, заменика лидера Хезболаха, у одмазди за прошлонедељни смртоносни ракетни напад на анектирану Голанску висораван.

Неколико сати касније, Исмаил Ханије је убијен у Техерану. Израел није званично објавио Ханијеову смрт, али је та вест нашироко слављена у земљи, укључујући високе политичаре и шефове безбедности.

Иран и Хамас оптужили су Израел да је извршио убиство и обећали да ће узвратити.

Извор: Wебтрибуне

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ