Свет

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ САД: Решили да изазову свеопшти рат због потеза Русије и Кине?!

Реализација мера за повећање нуклеарног наоружања САД ради паритета са Русијом и Кином само ће повећати вероватноћу нуклеарног сукоба, пише аналитичар Института за одговорно управљање Квинси Вилијам Хартунг у чланку за „Респосибле Статецрафт“.

Раније је конзервативни аналитички центар Херитаге Фоундатион објавио извештај са предлозима за нуклеарну стратегију за будућег председника САД. У документу се позива на повећање нуклеарног потенцијала САД кроз повећање броја подморница са балистичким ракетама и додатних бојевих глава за америчке стратешке снаге одвраћања. Аутори извештаја повезују потребу за овим мерама са успехом других нуклеарних сила – Русије и Кине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нуклеарне бомбе без краја? Они промовишу план који је данас једнако неостварив као и пре 40 година, и упркос томе, тврдоглаво инсистирају да је њихов план усмерен на будућност – коментарисао је Хартунг предлоге.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

По мишљењу аналитичара, аутори извештаја су заглављени у прошлости. Предложене мере неће спасити свет од нуклеарног рата, већ ће га само приближити.

– Уместо повратка трци наоружања из времена Хладног рата, Вашингтон би требало да тражи начине за смањење напетости у односима са највећим ривалима – истакао је Хартунг.

У недељу је шефица Националне агенције за нуклеарну безбедност САД, Џил Хруби, изјавила да је Пентагон прошле године добио више од 200 модернизованих нуклеарних бојевих глава. Та испорука је била највећа од краја Хладног рата. У јуну је председник САД Џо Бајден потписао ревидирану стратегију за нуклеарно оружје, која је усмерена на ривалство са другим силама.

Раније је председник Владимир Путин изјавио да Русија може унети измене у нуклеарну доктрину у светлу разматрања могућности смањења прага за употребу нуклеарног оружја. Према његовим речима, развијају се експлозивна нуклеарна средства мале снаге, а у западним стручним круговима постоје идеје да би таква средства могла бити употребљена без већих последица.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ