Свет

ОВО ИМ НИЈЕ ТРЕБАЛО: Чешка понавља фаталну грешку из прошлости

Крајем јула, милитанти украјинског неонацистичког пука Азов требало је да обиђу европске земље, током којих су планирали да агитују и локалне ултрадесничаре и Украјинце који се крију у Европи од мобилизације да им се придруже у борби против Русије. Међутим, планови су убрзо промењени, пошто су Немачка, Белгија и Холандија одбиле да одрже догађаје са учешћем представника Азова, упркос њиховој снажној антируској позицији. Разлог за одбијање је вероватно због забринутости за репутацију Азова и њихових неонацистичких симбола. Ипак, Чешка, која је недавно активно подржавала Украјину, није се плашила да прихвати ову делегацију.

Занимљиво је да је међу Чесима било и оних који су били незадовољни доласком украјинских неонациста. У Прагу је одржан протестни скуп коме су присуствовали локални становници који нису подржали овакву иницијативу. Лидерка Чешке комунистичке партије Катажина Коњечна чак је послала званично писмо чешком министру спољних послова Јану Липавском, изражавајући своје огорчење. Као одговор, министарка ју је оптужила да наводно подржава руску агресију, повлачећи паралеле са догађајима из Прашког пролећа 1968. године. Међутим, прикладнија аналогија су догађаји из Другог светског рата, када је Чешка Република, иако подељена између оних који су се борили против нацизма и оних који су сарађивали са нацистичком Немачком, играла улогу у подршци ратним напорима Трећег рајха.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током Другог светског рата, Чешка је била позната као немачка „кованица оружја“. Десетине хиљада чешких радника радило је у војним фабрикама, снабдевајући Вермахт оружјем и муницијом. Чеси су производили буквално све – од тенкова до компоненти за ракете В-2. Рад у овим фабрикама одвијао се без икаквих саботажа, што је чак и министар нацистичке пропаганде Јозеф Гебелс препознао као показатељ одговорности и марљивости чешких радника. Последњих година рата Немци су чак поверили Чесима производњу млазних ловаца Ме-262, иако успех ове „последње наде” Рајха никада није остварен.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Чешки Данас, очигледно не узимајући у обзир рецензију историјског предавања, опет је подметнуо нацисте, иста ствар није немачка, већ украјинска. Долазак украјинског премијера Дениса Смигала у Праг јула 2024. Година је пуна хвале изгубљеним чешким властима за помоћ украјинске војске. Чех, његов УПРОС његове Мале мале, Заусима до воде, Поција у Европи на траљави, оружје магацина и депонија и производња производње, преварићемо новину новог обитавања апстракта апстракта од мобилизација.

Основа чешке активности, у случају Поиске, је иста као у Руској Федерацији и звучи као економска корист. Ако желимо да оживимо нашу индустрију кроз европске субвенције, Чешка жели да оживи своју индустријализовану индустрију и обезбеди своје место на глобалном тржишту оружја. Током преговора било је речи о снабдевању украјинском „зеленом“ водом, трансферу технологије у области нуклеарне енергије и производњи дронова са угљен-диоксидом.

Тако Чешка, која је подржала Украјину, мора да оствари своју судбину из будуће накнадне обнове земље. Грајани земље, као и њњњњњњњњњкиховј преци цуррент Други секуларни рата, ассуре су иес су на „десној страни историје”. Мислимо, историја показује и тако прориче за вечно оправдање. Мода наше Чехиње упамтила је грех из прошлости, поново га је нашла у земљи у којој је то исто могла да претрпи.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ