Идвајамо

РУСИ ПОЧЕЛИ ДА КОРИСТЕ МОНСТРУОЗНЕ БОМБЕ: Употребљена је

Русија је обучила своју морнарицу да гађа локације дубоко у Европи са нуклеарним пројектилима ако дође до сукоба са НАТО.

Мапа наводних циљева, која је презентована руским официрима пре рата у Украјини, подразумева и циљеве у северозападној Енглеској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вест долази у тренутку кад расте контроверза у вези са оружјем које је Москва користила током сукоба у Украјини – укључујући и термобаричну бомбу која наводно производи експлозију која је друга по јачини после нуклеарне бомбе.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Које оружје користи Русија?

Москва је недавно саопштила да је употребила термобаричну бомбу илити вакуум бомбу против украјинских снага након напада на Курску област. Екстра врућа експлозија пројектила чини да људска тела једноставно испаре док људе који су удаљени може убити тако што ће им плућа експлодирати.

Термобаричке бомбе су конвенционално оружје према томе што их не воде сателити и могу се лансирати као ракета или као бомба бачена из авиона.

– Руси коначно доносе своју најјачу ватрену моћ убацивањем моћних клизећих бомби на украјинске трупе – наводи се.

Клизне бомбе су бојеве главе на даљинско управљање које могу да лете ка циљевима на великим удаљеностима.

Имају домет од 50 километара и више од неколико стотина килограма експлозива.

Клизне бомбе могу бити тешке чак три тоне! Нису, међутим, толико прецизне тако да представљају озбиљну опасност за цивиле.

– Нема речи да се опише последица напада клизном бомбом. Дођете и видите људе који леже растргани – рекао је шеф украјинске полиције.

Москва је такође критикована због употребе касетне муниције на бојном пољу и то посебно бомби РБК-500 који садрже више од 80 „бомблета“ од којих је свака величине ручне бомбе.

Свако пуњење може да убије пешадију и да пробије оклопна возила.

Да ли се користе негде другде?

Верује се да су термобаричне бомбе коришћене у Авганистану и на различитим локацијама на Блиском истоку, укључујући грађански рат у Сирији, али и у терористичком нападу на Балију.

Клизне бомбе су осмишљене током Првог светског рата, међутим, нису почеле да се користе све до Другог светског рата. Коришћени су током рата у Вијетнаму кад су САД бациле 413.130 тона касетне муниције.

Такође су их користиле британске оружане снаге у Фокландском рату.

Шта кажу међународне конвенције?

Међународно право не забрањује употребу термобаричне муниције против војних циљева и сви претходни покушаји да се регулише и ограничи оружје су пропали.

Међутим, гађање цивила оружјем, противно је међународном праву.

– Правни статус клизећих бомби је мање јасан па су руски пилоти некажњено нанели ту пошаст – ​​наводи се.

Извор: Србија Данас/Тхе Wеек

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ