Свет

РУСИ СУ СПРЕМНИ! Ове земље ће платити најстрашнију цену, Путин прво спаљује ове земље

Русија је обучила своју морнарицу да гађа локације дубоко у Европи са нуклеарним пројектилима ако дође до сукоба са НАТО-ом, према тајним досијеима који су процурили.

Мапе наводних циљева — попут Баров-ин-Фернес у северозападној Енглеској — укључене су у презентацију за официре која је „претходила инвазији на Украјину у пуном обиму“, која је почела у фебруару 2022. године, пише „Фајненшел тајмс“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вест долази док контроверзе расту око неког од оружја које је Москва користила током сукоба у Украјини, укључујући термобаричну бомбу, која производи експлозију која је „друга након нуклеарне бомбе“, наводи „Њуз“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Које оружје користи Русија?

Москва је ове недеље саопштила да је употребила термобаричну бомбу против украјинских снага. Такође позната као вакуумска бомба, екстра врућа експлозија пројектила која је „способна да испари људска тела“ или да „експлодира плућа“, пише „Скај њуз“. Термобаричке бомбе су конвенционално оружје по томе што их не воде сателити и могу се лансирати као ракета или као бомба бачена из авиона.

„Руси коначно доносе своју најјачу ватрену моћ, убацујући моћне клизне бомбе на украјинске трупе“, пише „Форбс“.

Клизне бомбе су бојеве главе на даљинско управљање које могу да лете ка циљевима на великим удаљеностима. Са дометом од 50 километара или више, и које носе више од неколико стотина килограма експлозива, клизне бомбе су тешке чак три тоне. Међутим, иако су моћне, веома су непрецизне и представљају озбиљну опасност за цивиле — под претпоставком, наравно, да цивили нису мете.

– Нема речи да се опише последице напада клизном бомбом. Долазите да видите људе који леже тамо, растргани – рекао је шеф украјинске полиције за „Би-Би-Си“.

Москва је такође критикована због употребе касетне муниције на бојном пољу, посебно бомби РБК-500. Они садрже више од 80 „бомблета“, наводи „Форсес Њуз“, од којих је свака величине ручне бомбе. Његово обликовано пуњење може да „убије пешадију“, али и да „пробије“ оклопна возила.

Да ли се користе негде другде?

Верује се да су термобаричне бомбе коришћене у Авганистану, на различитим локацијама на Блиском истоку, укључујући грађански рат у Сирији, па чак и у терористичком нападу на Балију, у Индонезији, саопштила је Европска безбедност и одбрана.

Клизне бомбе су осмишљене током Првог светског рата, али нису почеле да се користе све до Другог светског рата.

„Нашироко осуђивана“ употреба касетних бомби се такође може пратити до сукоба 1939-45., пише „Ал Џазира“.

Коришћени су током рата у Вијетнаму, када су САД бациле 413.130 тона касетне муниције. Такође су их користиле британске оружане снаге у Фокландском рату, југословенске трупе током босанског сукоба и у разним ратовима на Блиском истоку.

Шта кажу међународне конвенције?

Међународно право не забрањује употребу термобаричне муниције против војних циљева и сви претходни покушаји да се регулише и ограничи оружје су „пропали“, наводи „Њуз.цом“. Међутим, гађање цивила оружјем је противно међународном праву.

Правни статус клизећих бомби је мање јасан, па су руски пилоти „некажњено“ нанели ову „пошаст“, ​​наводи „Тхе Ецономист“.

Под вођством Јенса Столтенберга, НАТО је забранио 124 земље чланице да складиште, користе или производе касетне бомбе због њихове неселективне природе и дугорочног хуманитарног утицаја.

Извор: Тхе Wеек

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ