Свет

ШОК! Предали су се (ВИДЕО)

Украјински председник Зеленски је поручио да је у Суџи, руском граду у Курској области формиран командни центар украјинских снага.

Украјинске снаге су заробиле више од сто руских војника у највећој појединачној предаји од почетка рата пре две и по године. Најновија победа укрсјинских оружаних снага део је изненадног упада који је Украјина покренула шестог августа на руску територију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова масовна предаја руских војника на руском тлу никако се неће свидети председнику Владимиру Путину, који је раније био видно узнемирен током напорног телевизијског састанка са званичницима, када је добио извештај о ситуацији у Курској области.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Украјински онлајн лист Украинска правда објавио је видео-снимак, за који се наводи да потиче од извора у Служби безбедности Украјине, а на којем се види на десетине руских војника како леже с рукама на глави после предаје.

Телеграм канал „Желим да живим“, који има и телефонску линију за руске војнике, који желе да се предају, а који води Главна обавештајна управа Украјине, такође је објавио видео и фотографије „највеће предаје руских војника од почетка инвазије“.

Званичници су потврдили украјинским медијима и Блумбергу да су руски вјници, њих укупно 102, ухваћени у великом подземном објекту у Курској области. Речено је да су били опскрбљени муницијом и залихама, док је бункер био опремљен са трпезаријом, оружарном и купатилом.

Генерал Олександер Сириски, главни командант Украјинских оружаних снага обавестио је председника Володимира Зеленског да украјинске трупе контролишу око 1.000 квадратних километара руске територије и 84 насеља.

Зеленски је поручио да је у Суџи, граду у Курској области формиран командни центар. Овај град је истовремено и транзитни центар иза извоз руског гаса даље ка Европи на запад.

Осим заробљавања влеиког броја руских војника украјински упад у Курск је довео до евакуације више десетина хиљада локалних становника. ово је уједно и највећи напад на Русију још од завршетка Другог светског рата.

Аналитичари се углавном слажу да је циљ украјинског упада да Русија повуче део трупа из Украјине и успори напредовање, које траје последњих месеци, а како би одбранила сопствену територију. Истовремено, власти у Кијеву овим упадом добијају и нешто са чиме могу да тргују у потенцијалним мировним преговорима.

Алексеј Смирнов, гувернер Курске области потврдио је да се цивили евакуишу из региона Глушково, који се налази око 50 километара северно од Суџе, што сугерише да се очекује даљи продор украјинских трупа ка унутрашњости Русије.

Извор: Телеграф.рс/ТхеДаилyБеаст

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ