Свет

НАРЕЂЕНА ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА: Почиње Путинова одмазда

Цивили са малом децом у наручју и тешким коферима очајнички беже из града Покровска на истоку Украјине, јер руска војска напада из свих праваца.

У ишчекивању велике руске офанзиве на Покровск, Украјинци, према појединим извештајима, сада имају око две недеље да се у потпуности евакуишу пре почетка напада. Ово ће, сматрају аналитичари, бити освета Владимира Путина за украјински упад у Курск.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Локалне власти су саопштиле да руске снаге напредују тако брзо да је породицама наређено брзо напусте Покровск и друге оближње градове и села. У Покровску и даље живи око 53.000 људи, рекли су званичници, а неки од њих су одлучили да одмах побегну.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Људи свих узраста укрцавали су се у возове и аутобусе са стварима које су могли да понесу. Неки су плакали док су чекали да оду. Војници су помагали старима са торбама, а волонтери особама са инвалидитетом. Радници на железници су носили панцире.

Наталија Ивањук је рекла да је бука од експлозија одјекивала док су она и њене ћерке од седам и девет година побегле из свог дома у оближњем селу Мирноград, које је мање од 10 километара од линије фронта.

Покровск – кључно упориште Украјине на истоку

Покровск је једно од главних одбрамбених упоришта Украјине и кључно логистичко чвориште у региону Доњецка. Заузимање овог града би угрозило одбрамбене способности Украјине и руте снабдевања, али и приближило Русију њеном наведеном циљу – заузимању целог региона Доњецка.

Један од покушаја Кијева да ублажи притисак на свој источни фронт био је неочекивани упад 6. августа у руску област Курск, који је, између осталог, имао за циљ да узнемири Кремљ и примора га да подели своје војне ресурсе.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је циљ смелог упада у Курск стварање тампон зоне, која би могла да спречи даље нападе Москве преко границе, посебно артиљеријом великог домета, пројектилима и клизним бомбама.

Зеленски је у такође истакао да Украјина тренутно контролише 1.250 квадратних километара и 92 насеља у Курској области.

„Руско погранично подручје преко пута наше Сумске области је углавном очишћено од руског војног присуства. Сада, прави успех наших ратника говори сам за себе. Наше одбрамбене акције преко границе, као и Путинова неспособност да одбрани своју територију, говоре довољно. Наша проактивна одбрана је најефикаснија против руског терора и изазива значајне потешкоће агресору,“ поручио је Зеленски.

Руси су на само 10 километара од Покровска

Жестоки напади широм украјинског региона Доњецка након заузимања Авдејевке коштали су Русију много трупа и оклопа. Међутим, украјински војници немају другог избора него да се повуку са положаја које руска артиљерија, пројектили и бомбе разносе у комаде.

„Око нас има много разарања, тако да постаје све страшније остати,“ рекла је за АП Тетјана Мироненко (57) која је живела на само пет километара од линије фронта.

Седела је поред свог мужа у вагону воза који је чекао да крене из Покровска. Путовали су у Лавов, стотинама километара далеко у западној Украјини.

Русија жели контролу над свим деловима Доњецка и суседног Луганска, који заједно чине индустријски регион Донбаса.

Званичници су прошле недеље упозорили да руске снаге брзо напредују и да су само 10 километара од предграђа Покровска.

Олександр Сирски, главни командант украјинске војске, потврдио је да се воде „тешке борбе“ у области Покровск.

Оближњи град Торецк, чије би заузимање отворило врата руском напредовању на Часив Јар са југа, такође је под великим притиском, рекао је он.

Институт за проучавање рата (ИСW) саопштио је да су руске снаге напредовале око два квадратна километра дневно у региону Покровск у последњих шест месеци.

Ослањали су се на фронталне пешадијске нападе од села до села, бележећи велики напредак док показују своје предности у људству и наоружању, саопштио је Истраживачки центар са седиштем у Вашингтону.

Званичници Покровска састајали су се са становницима како би им пружили логистичке детаље о евакуацији. Људима је понуђено склониште у западној Украјини, где ће бити смештени у спаваоницама и одвојеним кућама припремљеним за њих.

Путинова освета

Неколико дана након што је украјинска војска упала у Курску област и преузела контролу над више делова исте, председник Русије Владимир Путин обећао је да ће „непријатељи бити кажњени“.

Он је недавно на седници Савета за националну безбедност истакао да упадом у Курску област Украјина настоји да побољша своју преговарачку позицију, а главни задатак Министарства одбране Русије је да – „потисне и избаци непријатеља са територије“.

„Али, о каквим преговорима се може говорити са људима који пуцају на цивиле. Непријатељ ће несумњиво добити достојан одговор и нема сумње да ћемо постићи све своје циљеве,“ рекао је Путин.

Руски председник рекао је да Украјина покушава да наруши стабилност државе упадом на југ земље, али да неће успети у својој намери.

„Губици украјинских оружаних снага драматично се повећавају, укључујући припаднике најспремнијих борбених јединица које је непријатељ пребацио преко границе,“ рекао је Путин.

Ипак, ни након две недеље Руси нису успели да потисну офанзиву Украјине у Курску. Сада Украјинци страхују да ће Путин, немоћан да се одбрани на својој територији, појачати нападе на њихову, а нарочито Покровск, како би се осветио за понижење.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ