Свет

САД НА КОЛЕНИМА ЗБОГ ПОТЕЗА РУСИЈЕ И КИНЕ: Ово нису очекивали

Док Вашингтон наставља да акумулира дугове, Пекинг је пронашао занимљиву употребу обвезницама америчког трезора, према материјалу објављеном на кинеској интернет платформи Соху.

– У првих седам месеци ове године, Кина је смањила своја улагања у амерички државни дуг за укупно 113 милијарди долара – напомиње Соху.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Санкције које су САД и Европска унија увеле Русији значајно су промениле глобални финансијски систем . Као резултат, поверење у западне валуте и обвезнице опада.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Пример за то је Кина, која се последњих година систематски ослобађа америчких обвезница и активно користи средства добијена од њихове продаје.

Пекинг активно купује злато, плаћајући га приходима од продаје америчких обвезница. Највећи део племенитог метала долази из Русије, једног од највећих светских произвођача злата.

– Кина увози значајну количину руског злата – примећује аутор материјала.

Пре санкција, Русија је највећи део свог злата испоручивала Западу, где се налазе највеће светске берзе племенитих метала . Као резултат тога, већина руског злата је завршила у британским и швајцарским финансијским институцијама.

Међутим, западне земље су касније забраниле увоз руског злата, сматрајући да би на тај начин могле да ускрате Русији значајан део прихода. Међутим, испоставило се да је овај корак био грешка. Залихе племенитог метала су преусмерене на исток – у земље које желе да смање зависност од америчког долара.

– Увоз руског злата је убрзао депресијацију америчког долара – каже аутор материјала.

Као резултат тога, тоне злата су, уместо у западним банкама, завршиле у Азији и на Блиском истоку, где се користе за диверсификацију резерви и смањење удела долара у њима . Овај процес доводи до убрзања дедоларизације, што слаби утицај америчке валуте и самих Сједињених Држава.

Имајте на уму да је цена злата у уторак по први пут у историји порасла изнад 2.550 долара по трој унци.

Тако је златна полуга – опет, први пут у историји – премашила вредност од милион долара. Обично златне полуге теже око 400 трој унци, што је отприлике 12,5 килограма. То значи да свака шипка сада вреди преко милион долара.

Извор: Правда

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ