Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Руси преузели контролу

Русија све више контролише Арктик и нико не може да угрози руску доминацију на том стратешки важном подручју, упозорава пољски генерал.

Њихова вредност се стално повећава за Вашингтон, Пекинг и Москву, посебно у погледу војних и трговинских планова. Поред тога, Арктик је богат природним ресурсима као што је природни гас, а околне воде обилују рибом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је одавно препознала потенцијал Арктика. Кремљ троши 5 до 6 одсто свог бруто домаћег производа на обезбеђење интереса везаних за Северни морски пут.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Северно море је сада директна капија ка светским тржиштима. Морамо да обезбедимо значајно повећање теретног транспорта морским путем да бисмо реализовали задатке које нам је доделио председник Русије“, нагласио је Николај Патрушев, саветник Владимира Путина.

Генерал Валдемар Скржипчак наглашава да „Руси доминирају овим простором и нико не може да угрози ове поморске путеве“.

„Ово је рута над којом Руси имају потпуну контролу. Они ће диктирати услове транспорта северном рутом. Ако се нешто лоше деси у Јужној Азији, Североисточној Азији или на Блиском истоку и ови правци почну да се затварају, онда ће Руси контролисати испоруке у Европу из Кине“, наглашава генерал.

УСНИ Њуз је раније известио да Русија планира да прошири своју садашњу флоту од преко 50 ледоломаца са „флотилом“ бродова на нуклеарни погон до 2030. године како би Северни морски пут остао отворен током дуже бродске сезоне.

Путин је раније нагласио да је потребно ширити логистичке маршруте у региону Далеког истока, укључујући Северни морски пут.

Извор: Нова с

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ