Свет

ЗЕЛЕНСКИ И СИРСКИ НАПРАВИЛИ ФАТАЛНУ ГРЕШКУ: Путин ће их брутално казнити, потписали су смртну пресуду

Ако се Кијев надао да ће Русија своје најбоље јединице пребацити у Курску област и тиме разоткрити источни део фронта, онда су се грдно преварили, пише Форбс.

Као резултат офанзиве која је у току, руске трупе већ прете Покровску, најважнијем чворишту снабдевања читавог источног сектора украјинске одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Руске трупе стабилно напредују ка кључном украјинском граду Покровску. Да су се украјински команданти надали да ће њихова инвазија на област Курск извући неке од најбољих руских пукова и бригада из источне Украјине и ублажити притисак на украјинске трупе у најугроженијим источним секторима, они су свакако разочарани, Кремљ је у великој мери оставио своје снаге на месту и уместо тога појачао Курск сектор резервама“, пише Форбс.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

То значи да је руска офанзива на истоку, започета прошле јесени и продужена до Нове године, несметано настављена у августу.

Последице одбрамбеног похода Украјине биле су страшне. Бубњеви недавних руских успеха источно од Покровска, северозападно од Доњецка, требало би да звоне на узбуну у Кијеву.

У петак је руска пешадија ушла у Новогродовку, седам миља источно од Покровска. Оборили су украјински тенк из ракетног бацача.

Покровск се налази на главним украјинским линијама снабдевања западно од Доњецка. После недеља сталног руског напредовања, град је све више у опасности.

Чак ни елитна 47. механизована бригада украјинске војске, са око двадесетак преживелих тенкова М-1 Абрамс, није била у стању да заустави руско напредовање.

Иако украјински медији тврде да су руски губици у овом сектору били „тешки“, чак и спорије руско напредовање је и даље офанзива, а Покровск је у још већем ризику од пада.

Ако ово доведе до ширег колапса одбране Украјине на истоку, команда у Кијеву би могла да пожали што је распоредила велике снаге – можда десетак батаљона на линији фронта, од којих сваки има до 400 војника – у близини Курска уместо да утврди Покровск, наводи Форбс.

Извор: атвбл

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ