Свет

КИЈЕВ У НЕВЕРИЦИ: Срушио се Ф-16

Борбени авион америчке производње Ф-16 срушио се у Украјини у понедељак, а пилот је погинуо, преноси Си-Ен-Ен (ЦНН).

Украјинска војска не верује да је пад авиона изазвала грешка пилота, рекао је неименовани украјински извор за Си-Ен-Ен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пилот Алексиј Мес погинуо је у паду авиона, док је “одбијао највећи ваздушни напад“ Русије на Украјину, рекао је извор, додајући да је пилот сахрањен данас.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Извор је напоменуо да се несрећа истражује, а да ће међународни стручњаци бити позвани да учествују у истрази.

Председник Володимир Зеленски је у уторак рекао да су украјинске ваздухопловне снаге користиле Ф-16 за уништавање ракета и дронова које је Русија лансирала у понедељак, што је први пут да је било који украјински званичник потврдио да се ти авиони користе у борби.

Кијев је дуго чекао да добије авионе Ф-16, а Зеленски од почетка рата 2022. тражи од својих западних савезника борбене авионе.

Холандија и Данска су се обавезале да ће их обезбедити почетком лета 2023. године, док је Украјина дуже чекала на одобрење пошиљке ис САД.

Када су авиони стигли раније овог лета, Зеленски је рекао да су он и његова влада одржали “стотине састанака и преговора“ да би обезбедили авион Ф-16.

Група украјинских пилота, међу којима је био и Мес, на јесен је почела обуку у САД, а они су обуку, за коју је потребно годину дана, завршили у року од шест месеци, наводи Си-Ен-Ен.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ