Свет

РУСИ КРЕЋУ? Наређена хитна евакуација

Командант украјинског ратног ваздухопловства Николај Олешћук смењен је због уништавања првог од 6 добијених америчких ловаца Ф-16.

Указом украјинског председника Владимира Зеленског.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њега је украјинска посланица Маријана Безуглаја, иза које стоји шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак, опужила да је тај Ф-16 оборили сами Украјинци грешком.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

И то америчким ПВО системом Патриот.

Олешћук је после смењивања написао на друштвеним мрежама: „Колико год нам је тешко, сигурно нас бар неће бити срамота – Валериј Залужни“.

А смена у Кијеву, можда не само у војном врху, тек ће бити.

Руси су ушли у Мирноград (Димитров), а кренуће на Украјинск и Горњак чим узму Селидово које већ контролишу допола.

Одатле ће вероватно ударити на Курахово, са чијим падом ће почети урушавање целог украјинског јужнодонбаског фронта.

По проценама московских војних аналитичара, тек након узимања и Курахова – почеће руски „генерални напад“ на Покровск и Мирноград.

Потом ће кренути на Константиновку, Краматорск и Славјанск, а не ка Дњепру и на велике градове Запорожје, Дњепропетровск и Николајев.

Можда се планови и коригују ако се покаже тачним да су Украјинци – бојећи се опкољавања – почели да се повлаче из Угљедара.

Руси тај град узимају у клешта са стране Павловке (са запада) и Водјаног (са истока и североистока).

Руска војска још није кренула у велику офанзиву, али ће након заузимања Покровска коначно имати „излаз у оперативни простор“.

Ово, наравно, знају и у Кијеву, па се међу руским војним експертима отворило питање: због чега Украјинци не бране одлучније Покровск? Да нам не спремају неку замку? Да не ударе у док нашим јединицама на покровском фронту или нам не приреде нову „Курску област“?

Познати руски публициста и војни историчар Јевгениј Норин указује да Украјина има у резерви још 5 борбено спремних бригада и да је сасвим могуће да се спрема „римејк Курска“.

По његовој процени, то се може догодити „пре него што се фронт украјинских снага у Донбасу потпуно уруши“.

„Ако не користе оперативне резерве у Донбасу, то значи да их чувају за нешто друго. А да ли су наши спремни за ово, не знам. Надам се да јесу“.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ