Свет

„РУСИ СУ НЕЗАУСТАВЉИВИ, ФРОНТ У ДОНБАСУ ЈЕ СРУШЕН!“ Градови падају један за другим, украјнски војници шаљу поруке ОЧАЈА

Према речима Романа Пономаренка, официра 12. бригаде специјалне намене „Азов“ Националне гарде Украјине, ситуација на фронту у Доњецкој области је измакла контроли.

-Доста дуго је ситуација у Донбасу била описивана као „тешка, али контролисана“. Међутим, сада је измакла контроли. Тренутно изгледа као да је наш фронт у Донбасу срушен – написао је Пономаренко на Телеграму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да је одбрана Оружаних снага Украјине (АФУ) неорганизована, да су трупе исцрпљене, ослабљене и да су многе јединице деморалисане.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

-Појачања која добијамо су углавном „бусификована“- (сленг израз за оне који су присилно мобилисани, што дословно значи да су „ухваћени“ стављени у аутобус и послати у војску), написао је Пономаренко.

-То компликује борбене операције – рекао је он.

Додао је да руске снаге не напредују дубље само зато што су исцрпљене као и украјинске трупе. И поред тога, Пономаренко је рекао да Руси имају значајну нумеричку предност и практично неограничене залихе муниције.

-Њихов напад се наставља, и тренутно не можемо да га зауставимо. А операција АФУ у Курској области није разлог за то – рекао је.

-Сумњам да наша команда има било какав свеобухватан план за све ово – додао је официр.

Према његовом мишљењу, контранапади на другим деловима фронта могу донети резултате, али ће бити значајни само ако фронт у Донбасу издржи.

Пономаренко је, такође, рекао да су потребне ефикасније мере за побољшање дисциплине у војсци, упозоравајући да је „ситуација на ивици, а присилно мобилисана појачања само је погоршавају“.

И Украјинка Катерина Полишчук, позната под надимком „Пташка“ или „Птичица,“ такође је коментарисала тешку ситуацију на фронту код Покровска у објави на Фејсбуку.

-У сектору Покровск је потпуни хаос. Нема преувеличавања. Док се сви радују због Курска, Покровск има још неколико недеља – написала је.

Рекла је да су градови у којима је пила кафу пре само месец дана сада окупирани, а ФПВ дронови већ цилјају град у којем је живела последње две недеље.

-И није ме брига за командовање, њихове амбиције, и интересе. Момци треба да добију помоћ… Не могу да дозволим још један Мариупољ – додала је.

-Не могу да дозволим да стотине мојих пријатеља погину због неколико високорангираних каријериста идиота.

Према извештајима са терена и медијским извештајима, руске снаге су у константном напретку према Покровску и тврде да су преузеле контролу над оближњим селима.

Руси су у уторак, 27. августа, заузели кључни насељени локалитет и стекли нови територијални положај у источном Донбасу, уз подршку тешке артиљерије и ваздушних удара.

У уводнику у среду, украјински војни новинар јуриј Бутусов упозорио је на могући колапс украјинских одбрамбених снага, наводећи:

-Ситуација у сектору Покровск више није критична; већ је катастрофална. И поред обећања Зеленског, није изграђена никаква значајна утврђења. Сада постоји потпуни губитак контроле на оперативном и тактичком нивоу – рекао је он.

Извор: Србија Данас/Кијев пост

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ