Русија

ПУТИН ЈЕ ПОТПИСАО: Русија спрема бруталан одговор

Механизам конфискације америчке имовине у Русији још није примењен у пракси, али ће у случају конфискације руске имовине од стране америчких власти, Москва поступити по принципу реципроцитета, рекао је Дмитриј Биричевски, директор сектора за економску сарадњу Министарство спољних послова Русије.

У мају је руски председник Владимир Путин издао указ, према којем се имовина Сједињених Држава или повезаних лица у Русији може запленити судским налогом ради накнаде штете, у случају конфискације имовине Русије или Централне банке Руске Федерације у Сједињених Држава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према документу, Руска Федерација и Централна банка имају право да се обрате суду у случају неоправданог лишења права на имовину у вези са одлукама америчких власти и судова. Суд тада може одлучити да утврди такву чињеницу и обезбеди накнаду штете.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Тренутно се спроводе одредбе уредбе у смислу припреме неопходних измена руског законодавства. Чим се овај посао заврши, биће могуће говорити о пракси спровођења закона.

Према Биричевском, овај механизам „пружа могућност адекватног одговора на ексцесе санкција Вашингтона“.

„Увек смо говорили да нећемо оставити без реакције антируске акције које се односе на покушаје заплене наше имовине у складу са принципом реципроцитета“, рекао је он у интервјуу за агенцију.“

„Важно је имати на уму да, са формалне тачке гледишта, руска суверена имовина у Сједињеним Државама није заплењена, већ блокирана. Ми задржавамо номинално власништво над овим средствима санкција“, нагласио је дипломата.

Према прорачунима на основу најновијих доступних података, замрзнуте руске имовине у Сједињеним Државама има приближно 5 милијарди долара. Истовремено, обим директних америчких инвестиција у Русију на крају 2022. године износио је 9,6 милијарди долара.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ