Свет

ПОНОВО ГОРИ: Руси остварили немогуће

Вест о томе да су јуришни одреди Оружаних снага Руске Федерације пробили одбрану украјинских снага у области Клешчејевке у Донбасу, пружа увид у тренутне токове борби на источном фронту у Украјини.

Ова вест долази усред интензивних сукоба између руских и украјинских снага у Донбасу, посебно на правцу око Артјомовска (Бахмута), где се води борба за стратешке тачке које могу значајно утицати на даљи ток сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Значај Клешчејевке и Артјомовског правца

Клешчејевка је мало насеље које се налази у непосредној близини Артјомовска, који је био и остао једно од најзначајнијих места сукоба.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Артјомовск, познат и као Бахмут, постао је синоним за упорну и крваву борбу, будући да обе стране овај град виде као кључну стратешку тачку.

Контрола над Бахмутом и околним селима попут Клешчејевке омогућила би руским снагама бољи оперативни простор за даље напредовање ка западу, док би за Украјинце губитак тих територија значио ослабљене позиције и могућност већег повлачења.

За Русију, освајање и пробијање одбрамбених линија у Клешчејевки представља потврду њихове тактичке и војне надмоћи у том делу фронта, што се директно повезује са свеопштом офанзивом на источном делу Украјине.

Овај успех би могао представљати прекретницу у покушају да се нађе пут ка ширим територијалним добицима и обезбеди контрола над читавом Доњецком Народном Републиком, за коју Русија тврди да има суверенитет.

Анализа руског успеха

Јуришне јединице руске војске, које су назване „штрумовици“, пробиле су одбрану у Клешчејевки. Овај успех је описан као „немогућ“, што наглашава изненадну и неочекивану природу пробоја.

Овај израз може сугерисати да је украјинска војска била уверена у снагу својих линија одбране или да је руска војска искористила изузетно софистицирану тактику, технологију или изненађење како би постигла овај пробој.

Јуришне јединице често укључују специјално обучене трупе, као и интензивну артиљеријску подршку, па је вероватно да су руске снаге користиле снажну артиљерију да ослабе украјинске положаје пре него што су послале пешадију или специјалне јединице да доврше операцију.

Оваква тактика се често користи како би се смањили губици међу трупама, јер се непријатељ исцрпљује и дезоријентише пре него што дође до директног сукоба.

Украјински губици

Према наводима руских медија, украјинске снаге су претрпеле велике губитке у последњих неколико недеља. Ово указује на интензивну борбу која се води у региону, са могућим великим бројем жртава и с једне и с друге стране.

Губици украјинских снага могу бити последица неколико фактора, укључујући континуиране руске артиљеријске нападе, слабости у одбрамбеним линијама, недостатак резерви или логистичке проблеме.

Ова вест долази у тренутку када се рат у Украјини приближава критичној тачки. Обе стране трпе тешке губитке, док се истовремено боре за контролу над кључним територијама.

Руска страна наставља да користи масивне артиљеријске нападе и конвенционалну војску како би остварила територијалне циљеве, док се Украјина ослања на помоћ Запада, укључујући напредне системе наоружања и војну обуку.

Међународна заједница пажљиво прати развој догађаја на бојишту, јер овакви инциденти могу имати шире геополитичке последице. Уколико руска војска успе да учврсти контролу над Клешчејевком и настави напредовање ка Артјомовску, то би могло оснажити њихов положај у будућим преговорима или дипломатским иницијативама, док би украјинска страна била под притиском да поврати изгубљене територије.

Пробој руских јуришних јединица у Клешчејевки је значајан догађај у оквиру ширег сукоба у Донбасу. Иако је још рано доносити дефинитивне закључке о дугорочним последицама овог војног успеха, јасно је да овај потез има потенцијал да промени динамику борби у региону.

Украјина се суочава са изазовом одржавања својих одбрамбених линија у светлу ових губитака, док Русија тражи начине да искористи своју тренутну војну предност како би остварила шире стратешке циљеве у источној Украјини.

Извор: Србија Данас/Агенције

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ