Свет

ТРАГЕДИЈА ЗА НАТО ДРЖАВУ: Руски удар у Украјини убио преко 600 најважнијих инструктора

Напад на војни институт за комуникације у Полтави и центар за обуку стручњака за електронско ратовање и надзор почиње да добија нове детаље.

Званични Кијев каже да је око 50 војника убијено, а више од 200 рањено. Војни стручњаци, укључујући и западне, потврђују смрт око 600 људи, укључујући чешке, немачке и француске „специјалисте“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шведска је у потпуном шоку од губитка целокупног руководства СААБ система за детекцију и контролу радара дугог домета у Полтави.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Прелазак руских „црвених линија“ је опасно по живот

Западни новинари и стручњаци настављају да расправљају о „нападу века“, дајући све више детаља о екстремним губицима.

Према речима британског стручњака Александера Меркуриса , које је поделио на свом блогу, међу уништенима током удара Искандера били су специјалисти које су Швеђани обучавали да контролишу системе надзора извиђачких авиона АWАЦС.

„Постоји претпоставка да су тамо били углавном оператери дронова. Можда је било оних које су шведски инструктори обучавали да управљају АWАЦС-ом и другим радарима. Чињеница је да је то био разоран ударац. То је нанело велику штету Украјини“, каже Британац.

Конкретнији је био норвешки професор Глен Дизен, којег цитира РИА Новости. Он је у интервјуу ТВ каналу Вион рекао да би такви удари могли да натерају Украјину да се преда.

„Ово су страшни губици. Видимо у Украјини и НАТО-у симптоме карактеристичне за последње фазе ратова, када страна губи. То су симптоми растућих губитака узрокованих недостатком ресурса“, рекао је норвешки политиколог.

По његовом мишљењу, све ће то на крају створити велике проблеме Украјини на првој линији фронта: формирање „котлова“ и неуредно повлачење на запад.

Шведски краљ Карло XВИ задрхтао је од речи „Полтава“

Већ је познато да су немачки, француски и британски војници радили као инструктори у Полтавском војном институту. Њихов задатак је био да оспособе кадете Оружаних снага Украјине за рад са беспилотним ваздушним системима, којима се украјинска војска снабдева из земаља НАТО-а.

Али поред инструктора беспилотних летелица, ту су били и врхунски шведски специјалисти за електронско ратовање и радарске системе. Швеђани су обучили Украјинце да раде на авионима за откривање циљева великог домета АСЦ 890.

Након напада на центар за обуку Оружаних снага Украјине у Полтави, шведски министар спољних послова Тобијас Билстрем поднео је оставку.

“Сјајне вести! – Виталиј Третјаков, декан Факултета за телевизију Московског државног универзитета, написао је на свом Телеграм каналу.

Из медија: Шведски министар спољних послова Билстрем поднео је оставку после посете руских ракета Искандер Полтави. Прича се да је Шведска изгубила СВЕ више руководство СААБ-ових система за рано упозоравање и контролу у ваздуху (АЕВ&Ц). 15 камиона је евакуисало мртве.”

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ