Свет

КЛИНЦЕВИЧ ЗАПРЕПАСТИО САД: Руси покрећу операцију Анадир-2, Американци добро знају шта то значи

Зеленски лети на Генералну скупштину УН следеће недеље, да се састане са Бајденом и добије дозволу да испали НАТО ракете дугог домета дубоко у Русију. Лет за ескалацију, за трећи светски рат.

Вашингтон преко океана је очигледно уверен у своју некажњивост. О томе какав би узвратни удар Русија могла да спрема и да ли је могућа операција Анадир-2, објаснио је шеф Центра за проучавање војно-политичких сукоба, Андреј Клинцевич.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Политиколог Андреј Клинцевич сматра да Американци разумеју само силу. Као што се догодило 1962. године, када је око 50.000 совјетског војног особља и тактичког нуклеарног оружја тајно пребачено на Кубу на цивилним бродовима ратне морнарице СССР-а. Тајна операција носила је кодни назив „Анадир“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Да би се потенцијални непријатељ довео у заблуду, људству су из складишта дате скије, војнички мантили и филцане чизме.

Вашингтон је схватио шта се догодило, тек када је било могуће дешифровати фотографију са извиђачког авиона У-2 снимљеног изнад Кубе. Сједињене Државе су схватиле да су совјетске балистичке ракете Р-12 стациониране на Куби, а Америка би могла да буде предмет нуклеарног удара.

Тек након овога САД су почеле преговоре. У замену за повлачење ракета са Кубе, Американци су пристали на разоружање ракетних база у западној Европи и Турској (повучене су америчке ракете Тор и Јупитер). Сједињене Државе су одустале од планова за оружано свргавање Кастрове владе.

„Мислим да је можда операција Анадир-2 већ на путу“, каже Андреј Клинцевич. „Видимо да Американци не чују наше изјаве. Чак је и руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да Вашингтон треба да схвати да нема потребе да се шалимо са нашим „црвеним линијама, и да добро знају где се налазе“.

Видимо да Американци планирају да пребаце у Украјину крстареће ракете великог домета ЈАССМ. Већ су их склонили из магацина. Производна компанија Лоцкхеед Мартин добила је нову наруџбу да ЈАССМ замени оне који су отишли. И, наравно, да бисмо били спремни да стварно одговоримо на ове нападе, морамо имати све припремљено.

Према речима стручњака, операција Анадир-2 може да се изведе сада.

„Све треба да буде што је могуће спремније за употребу. Односно, Американци су прешли „црвену линију“ и одмах, у року од недељу дана, ми покрећемо одговор. Наш председник не троши речи. Ако је рекао да ће одговор бити војни, да ће се вршити удари по осетљивим циљевима, то значи да су такве припреме у току, тајно, на непознатој локацији.

Американци, на пример, данас имају више од 800 војних база широм света. Сви су осетљиви на ударе.

Ово је, у ствари, гранично подручје Америке на јужној страни. Пре свега, то су Венецуела, Куба и Северна Кореја, која може да добије технологију дугог домета. Постоји много опција.“

Како каже политиколог, овде се мора разликовати следеће: „Ако Американци ударе Русију од руку Украјинаца, ми сходно томе, имамо прилику да и њих ударимо преко заступничких снага. Јер ако ово урадимо директно, то ће довести до ескалације, до директног сукоба. Ово је прва опција. Друга се тиче размештања америчких ракета средњег домета у близини наших граница. Американци сада почињу да размештају ракете средњег домета у Европи, чије је време лета веома кратко.

То су високи ризици. Реч је о комплексу „Тифон“, земаљском лансеру на коме су постављене ракете „Томахавк“. Немачка жели да распореди нову генерацију хиперсоничних пројектила, „Дарк Еагле“.

То, према Андреју Клинцевичу, заправо угрожава руске градове.

„У овој ситуацији, наравно, потребно је да се, можда, распореде исте брзе ракете хиперсоничне, негде на јужној страни Америке, тако да директно прете Сједињеним Државама.“

Политиколог сматра, да међународна безбедност не толерише неравнотежу – она ће увек бити изједначена.

Извр: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ