Свет

ШОК! ПОЈАВИО СЕ НОВИ СНИМАК ПРЕ НАПАДА НА САД 11. СЕПТЕМБРА: Неко је покушао да сакрије доказ?! (ВИДЕО)

Британски истражитељи запленили су снимак од човека који је био међу првим осумњиченима за напад на Светски трговински центар у Њујорку пре 23 године, који отвара многа нова питања о нападу 11. септембра.

На снимку снимљеном две године пре напада на Куле близнакиње, човек за кога се у почетку сумњало да је умешан, али је касније пуштен, лута зградама америчке владе у Вашингтону и каже на арапском: „Кажу да су наша деца демони. Међутим, ово су демони Беле куће’.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Затим снима авионе у ниском лету и каже: „Аеродром није далеко одавде. Авион полеће“. Снимак који траје сат времена завршава се у згради Капитола, где се камера задржава на две лимузине. Глас на снимку каже: „Њихови аутомобили. То је оно што сте рекли у плану“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Полицајци Скотланд Јарда су открили траку када су ухапсили тадашњег старијег саудијског студента Омара ал-Бајумија у његовој кући у Бирмингему десет дана након напада 11. септембра. Испитивали су га седам дана, а затим су га пустили без оптужнице, пише Скај њуз.

ФБИ га је касније идентификовао као саудијског обавештајног агента – што је он негирао, као и било какву улогу у нападима 11. септембра. Он је америчким истражитељима рекао да је његов филм обичан туристички видео. Годину дана касније, признао је да се наивно спријатељио са двојицом потенцијалних терориста који су отети авион срушили на Пентагон, убивши 189 људи.

Истраживање мете

Још није познато да ли су његов снимак или неки други предмети заплењени током рације 2001. године предати америчким властима. Видео је недавно приказан током грађанског суђења у Њујорку у којем жртве 11. септембра и њихове породице туже саудијску владу за саучесништво у нападима.

Адвокати тужилаца су пре три године затражили од британске полиције да претражи њихову архиву и пошаље све у вези са истрагом о Омару ел Бајумију, након чега су им достављене 104 кутије архивских досијеа.

– Снимак омогућава јавности и породицама убијених 11. септембра да виде механизам којим је Саудијска Арабија помагала терористима. Ал-Бајумијев снимак има сва обележја истраживања мета Ал Каиде – рекао је адвокат тужиоца Гавин Симсон на суђењу.

Шерон Премоли, која је преживела напад 11. септембра, рекла је да је Ал-Бајумијев језик веома инкриминишући.

Посебно је значајно што је употребио две речи: једна су ’демони‘ унутар Капитола, а друга је ’план‘ који је поменут. То није туристички видео, он је истражио све те зграде и околину. Сјајно је што је полиција успела да се домогне ових снимака, али штета што смо на то морали да чекамо тако дуго – рекла је она.

– Не знамо да ли је неко у америчкој влади имао тај материјал и колико дуго. Знамо да ФБИ и ЦИА нису помагали једни другима и да је то довело до бројних неуспеха. Такође је могуће да је Бушова администрација имала снимак и одлучила да га сакрије како би заштитила Саудијце – рекао је Премоли.

Појавила се свеска са прорачунима

На суду је први пут приказан и лист из свеске са прорачунима удаљености авиона од земље и хоризонта, али је Ал-Бајумијев адвокат сугерисао да је то био део домаћег задатка његовог сина.

Занимљиво је да члановима Комисији за 11. септембар која је радила извештај о нападима и ономе што је до њих довело, нису достављени ни свеска ни снимак. ФБИ и ЦИА су критиковани због лоше обављеног посла, али су и сами након разговора са ал-Бајумијем у Саудијској Арабији закључили да он није био део завере.

Робин Свон, коаутор књиге „Једанести дан, цела прича о 11. септембру“, рекао је да су ‘предмети које је доставила британска полиција кључни нови део слагалице који доиста подржава идеју да је службеник саудијског режима помагао отмичарима 11. септембра.‘

– Неки од мојих извора сугерисали су ми да је ФБИ од самог почетка оклевао да разматраи могућност да је у све умешан врх Саудијске Арабије и да је то саставни део опструкције тог дела истраге – додао је Свон.

Саудијска влада је после напада негирала је да је она или било који њен функционер помагао терористима који су извели напад 11. септембра.

Извор: Курир.рс/Јутарњи лист/Скај њуз/Пренео: П. П.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ