Свет

НАПАДНУТА РУСИЈА: Зеленски тврди да има план за победу

Зеленски је раније рекао да ће америчком председнику представити украјински „план победе.“

Руски системи противваздушне одбране уништили су током ноћи 29 украјинских беспилотних летелица изнад Брјанске, Курске, Смоленске, Орловске, Белгородске, Калушке и Ростовске области, саопштило је руско Министарство одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Протекле ноћи заустављен је покушај кијевског режима да изврши терористичке нападе помоћу беспилотних летелица на објекте на територији Руске Федерације. Дежурним системима противваздушне одбране уништено је двадесет девет украјинских беспилотних летелица, од којих петнаест је оборено над територијом Брјанске области, четири – изнад Орловске области и по једна изнад територија Белгородске, калушке и Ростовске области – наводи се у саопштењу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Зеленски спреман на локални прекид ватре

План украјинског председника Владимира Зеленског, који намерава да представи током предстојеће посете Сједињеним Државама, укључује, између осталог, спремност Кијева да пристане на локални прекид ватре „у одређеним областима“ и привремено замрзавање сукоба, пишу немачки медији, позивајући се на неименоване изворе.

Зеленски је раније рекао да ће украјински „план победе“ представити америчком председнику Џозефу Бајдену и кандидатима за место шефа државе – потпредседнику, демократи Камали Харис и републиканцу Доналду Трампу.

Он је 13. септембра рекао да је у путању „систем међусобно повезаних решења“ који ће Украјини омогућити „да овај рат стави на пут који води ка миру“. Што се тиче идеје о прекиду ватре, украјински лидер ју је у више наврата одбацио, рекавши да би пауза ишла само у корист Русији.

Како се истиче, на састанку ће Зеленски такође изнети захтев да се Украјини дозволи да гађа Русију далекометним западним оружјем. Војни експерт Карло Масала са Универзитета Бундесвер у Минхену сматра да Зеленски „жели да све стави на једну карту и покуша да постигне пробој на бојном пољу“.

Извор: 24 седам

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ