Свет

ЕВРОПО, СПРЕМИ СЕ: Макрон издао најстрашније упозорење

Француски председник Емануел Макрон упозорио је на Берлинском глобалном дијалогу да би „Европска унија могла да умре“, а затим је издао још страшније упозорење о економској ситуацији земаља чланица.

Макрон тврди да ЕУ претерано регулише и премало улаже, а да су Кина и САД претекле свих 27 земаља чланица по економском учинку и инвестицијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је пренео Телеграф , Макрон је нагласио „да је ЕУ ивици веома важног тренутка“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Наш претходни модел је готов. Наиме, ми претерано регулишемо, а премало улажемо. У наредне две до три године, ако будемо следили нашу класичну агенду, нестаћемо са тржишта – рекао је Макрон.

Он је позвао земље чланице да наставе да раде на „пакету банкарске уније који има за циљ да обезбеди стабилност, сигурност и поузданост банкарског сектора у еврозони и широм ЕУ“.

Његово упозорење долази након што је још једно упозорење издато у извештају бившег италијанског премијера и бившег шефа Европске централне банке Марија Драгија .

Драги је рекао да ЕУ не може сама да се такмичи са Кином и Сједињеним Државама и да јој је потребно много интегрисаније јединствено тржиште да би се створила паневропска предузећа на глобалном нивоу.

Драгијев извештај такође предлаже ширу „индустријску стратегију за Европу“ укључујући 800 милијарди евра како би се спречило да ЕУ додатно заостане за САД и Кином.

Поред економских питања, Макрон такође позива ЕУ да дефанзивно изађе из сенке САД.

Подсетимо, француски лидер је у априлу позвао на већу интеграцију широм Европе у питањима одбране. Он је тада упозорио да ЕУ не треба да постане вазал САД када је реч о безбедности.

Слично томе, Драгијев извештај наводи да владе ЕУ морају да троше више на заједничке одбрамбене пројекте.

Извор: Медији/Јутарњи

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ