Свет

ЦЕО СВЕТ ЈЕ ОВО ЧЕКАО: Зеленски најавио крај рата

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је вечерас да очекује да наредна недеља буде историјска за одбрану Украјине и да ће „смислене одлуке“ бити донете у оквиру састанка Контакт групе за одбрану Украјине у америчкој ваздухопловној бази Рамштајн, заказаног за 12. октобар.

„Сада наши тимови – Украјине и Сједињених Америчких Држава, као и тимови других партнера раде на припреми Рамштајна, значајних одлука и, уопште, састанака и преговора следеће недеље, а ова недеља може бити позитивна за нашу одбрану, за нашу визију како треба да се заврши рат. Учинићемо све за ово, урадићемо то сто посто ефикасно“, рекао је Зеленски у видео поруци објављеној на Фејсбуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Украјине је рекао и да ће у наредних неколико дана бити политичких консултација украјинских и западних тимова: званичника, дипломата, као и војске у вези са „испуњавањем војних тачака Плана победе“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„То је нешто што може брзо да ојача Украјину, украјинске позиције су пре свега наш фронт и све што је назначено у Плану је апсолутно реално за наше партнере, који ће нам омогућити да напредујемо у Формули мира“, нагласио је он.

Зеленски је поновио да је Украјини могуће гарантовати поуздан мир и дугорочну безбедност искључиво на основу међународног права и „без икакве трговине суверенитетом или трговине територијама“.

„Управо онако како је предвиђено у Формули мира, потребан је мир – права, загарантована заштита од рата. Хвала свима који нам помажу и који су спремни, баш као и ми, да следећу недељу учинимо историјском на много начина“, рекао је он у видео обраћању.

Зеленски је захвалио на уништењу руске војне логистике, а посебно на удару на руске војне аеродроме.

„Ово је најпотребније. Свака уништена база руске војске, свака уништена база руских авиона, свако уништено складиште са авио бомбама спасава животе Украјинаца, то је права подршка фронту.

Уверићемо наше партнере да само наши дронови нису довољни. Потребни су одлучнији кораци. Крај овог рата ће бити близу. Сигуран сам у то“, закључио је Зеленски.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ