Свет

НЕМАЧКИ МЕДИЈ ДИГАО УЗБУНУ У РУСИЈИ: Ако добију сигнал гађаће 261 циљ у Русији!

Немачки магазин Дер Спиегел, позивајући се на анализу америчког Института за проучавање рата (Институте фор тхе Студy оф Wар – ИСW), објавио је да би Оружане снаге Украјине могле извести нападе на 261 војни објекат дубоко у руској територији, уколико Кијев добије одобрење Запада за употребу западног наоружања у тим ударима.

Ова анализа долази у тренутку када Запад озбиљно разматра могућност дозволе за коришћење софистицираних пројектила као што су британски Сторм Схадоw и амерички Атацмс, који су познати по својој прецизности и способности да погађају циљеве на великим удаљеностима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Циљеви напада и стратешка логика

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Аналитичари ИСW-а, на које се Дер Спиегел позива, прецизирали су да би удари били усмерени на кључне тачке руске војне инфраструктуре, укључујући велика складишта оружја и сталне базе у којима се налазе руске трупе.

Ове војне инсталације налазе се дубоко у територији Русије, далеко од тренутних линија фронта, што их чини стратешким местима за одржавање руске војне машинерије и омогућава Русији да ефикасно снабдева своје трупе на фронту.

Напади на ове објекте имали би озбиљне последице по руске војне операције, пре свега јер би значајно отежали руску војну логистику.

Распоређивање трупа, премештање опреме и снабдевање фронта би се закомпликовало, а руска војска би могла остати без кључних залиха оружја и опреме у критичним тренуцима сукоба.

Пројектили Сторм Схадоw, које је Уједињено Краљевство већ обезбедило Украјини, и амерички Атацмс, који би могао ускоро бити испоручен, имају домет довољан да гађају ове циљеве дубоко у унутрашњости Русије.

Ови пројектили омогућавају Украјини да прецизно погађа војне објекте на великим удаљеностима, што би додатно отежало способност руских снага да се консолидују или да одговоре на нападе са безбедних локација унутар земље.

Важност руских логистичких капацитета

Један од кључних фактора који даје предност Русији у сукобу јесте способност да пребаци трупе из дубоких, сигурних подручја унутар своје територије ка местима сукоба.

То омогућава Русији да одржава континуитет у снабдевању и брзом распоређивању трупа, чак и након значајних губитака на фронту.

Како истиче Џорџ Барос, вођа ИСW групе за геоподатке, ова способност Русије да неометано пребацује трупе и ресурсе игра кључну улогу у њеној војној стратегији.

Барос даље објашњава да би успешни напади на логистичке центре и инфраструктуру могли озбиљно угрозити руску војну моћ и смањити њен капацитет за дуготрајне офанзиве.

Ако би Украјина могла да омета ову логистичку предност, руске трупе би се нашле у ситуацији да трпе озбиљне логистичке проблеме, што би ограничило њихову способност да се брзо и ефикасно прегрупишу или да реагују на украјинске нападе.

Поред логистичких изазова, уништавање складишта оружја и залиха такође би могло проузроковати акутни мањак муниције и опреме за руске снаге на линији фронта.

То би могло довести до ситуација у којима би руске јединице биле принуђене да се повуку или прекину офанзивне операције због недостатка основних залиха. На тај начин би Украјина могла искористити прилику за офанзиве и освајање територија које су од оперативног значаја.

Могући ефекти на сукоб и војна динамика

Уколико би украјинске снаге успешно спровеле овакве ударе, могуће је да би дошло до значајне промене у војној динамици на терену.

Иако Русија тренутно има предност у погледу мобилизације и логистике, успешни напади на инфраструктуру унутар њене територије могли би да дестабилизују ове процесе и доведу до озбиљног слабљења руских офанзивних капацитета.

У таквом сценарију, Украјина би могла стећи иницијативу на фронту и потенцијално вратити под своју контролу стратешки важне територије.

Украјински војни званичници више пута су наглашавали да је дугорочна способност да се ослабе руске линије снабдевања и логистичка подршка кључ за успех у офанзивама.

Ако се Русија суочи са отежаном могућношћу премештања трупа и опреме, Украјина би могла смањити притисак на своје линије фронта и отворити простор за извођење нових офанзивних операција, укључујући враћање територија у Донбасу или чак Криму.

Западна подршка и политички контекст

Иако Кијев већ дуже време апелује на Запад да одобри употребу наоружања са дугим дометом за ударе на руској територији, ова одлука зависи од политичке воље западних земаља, пре свега Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства.

Ова два савезника Украјине већ су обезбедила значајну војну помоћ, укључујући напредне ракетне системе и пројектилску технологију. Међутим, одлука о одобрењу употребе ових система за циљање унутар Русије носи са собом озбиљне политичке последице.

Један од главних страхова међу западним савезницима је могућност ескалације сукоба ако Украјина почне да гађа циљеве унутар руске територије.

Ипак, неки аналитичари сматрају да би ограничени и пажљиво изведени удари на војне циљеве могли помоћи Украјини да преокрене ток рата без директне ескалације сукоба са Русијом.

У том контексту, подршка западних земаља за овај облик војне тактике могла би бити од пресудног значаја за даљи развој ситуације на терену.

Ако Запад да зелено светло Кијеву, Украјина би могла добити значајну војну предност у сукобу, док би руске снаге биле приморане да преиспитају своју логистику и стратегију распоређивања.

Извор: wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ