Свет

ДРАМАТИЧНЕ ВЕСТИ ЗА КИЈЕВ: И ова држава креће у напад на Украјину?

Северна Кореја наводно може да пошаље своје регуларне војне трупе у Украјину како би подржала Русију, преноси јужнокорејска агенција Ренхап речи министра одбране Јужне Кореје Ким Јонг Хјона

„Пошто су Русија и Северна Кореја потписале међусобни споразум сличан војном савезу, могућност таквог распоређивања је врло вероватна“, изјавио је министар Ким Јонг Хјон током парламентарне сесије одговарајући на питање о могућности слања војске Северне Кореје у Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је руски председник Владимир Путин, на питање о потенцијалној употреби севернокорејских војника у специјалној војној операцији (СВО), рекао да Русија „није никога тражила за помоћ“ и да „нема потребе“ за тим.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Током Путинове посете Пјонгјангу 18-19. јуна, Русија и Северна Кореја потписале су Споразум о свеобухватном стратешком партнерству. Овај документ је намењен да замени основни Споразум о пријатељству, добросуседству и сарадњи између Русије и Северне Кореје из 2000. године. Нови споразум је на неодређено време, а ступа на снагу након размене ратификационих инструмената.

Према четвртом члану овог споразума, ако нека од страна буде нападнута од стране једне или више држава и нађе се у ратном стању, друга страна ће одмах пружити војну и другу помоћ свим расположивим средствима, у складу са чланом 51 Повеље Уједињених нација и законима Русије и Северне Кореје. Такође, осми члан предвиђа стварање механизама за спровођење заједничких активности у циљу јачања одбрамбених способности, спречавања рата и осигурања регионалног и међународног мира и безбедности.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ