Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ РУСИЈИ: Запад и Кијев славе, Ф-16 оборио руски Су-34?

Један од руских борбених авиона оборен је од стране украјинских снага, тврди војни блогер повезан са руском авијацијом. Други прорурски блогер је објавио да је авион Су-34 оборен западним ловцем Ф-16. Ове информације још нису потврђене, али су већ изазвале многе коментаре на друштвеним мрежама.

На Телеграм каналу Фајтербомбер објављена је порука која изгледа као почаст изгубљеном авиону Су-34. Уз фотографију бомбардера, који игра кључну улогу у руским ваздушним операцијама током рата, стајало је: „Сада је земља небо, браћо.”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прорурски Телеграм канал ВДВ објавио је додатне детаље. „Хитно!!! Наш Су-34 је оборен. Посада је погинула”, наводи се у објави, уз напомену да је авион „вероватно оборио Ф-16 изнад територије под контролом непријатеља”.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Такође се наводи да је авион оборен током бомбардовања, на око 50 километара од линије фронта.

„Биће још оваквих губитака. НАТО је послао Ф-16 у лов”, пише даље у поруци. „Због тога ће наши губици на земљи расти”, додаје се.

Славље на Западу

У августу је Украјина примила прве ловце Ф-16 након што је амерички председник Џо Бајден одобрио испоруке преко трећих земаља. Норвешка, Белгија, Холандија и Данска су међу државама које су обећале да ће Украјини послати више од 85 авиона Ф-16.

Корисници друштвених мрежа који подржавају Украјину брзо су почели ширити вест о обарању руског авиона и спекулације да је амерички Ф-16 учествовао у нападу.

„Руски извори већ тврде да је Ф-16 оборио руски ловац”, објавио је НОЕЛ репортс.

„Ф-16 обара руски Су-34. Управо због тога су Ф-16 стигли у Украјину. Засад то потврђују само руски извори — чекамо званичне информације”, написао је Јирген Наудит. Новинар Еуан Макдоналд написао је: „Одличне вести, ако је тачно.”

Министарство одбране Украјине саопштило је у мају да је уништило девет руских авиона, док је у фебруару тврдило да је оборило десет руских авиона у десет дана.

Украјина изгубила први Ф-16 у августу

Украјинско ваздухопловство изгубило је један од данских авиона Локид Мартин Ф-16 током операције изнад Украјине крајем августа. Пилот, потпуковник Олексиј Мес, погинуо је.

Према доступним подацима, Мес је маневрисао својим Ф-16 како би напао долазеће руске ракете, када су земаљски радари изгубили контакт са авионом. Спасиоци су, наводно, пронашли место пада и потврдили смрт Меса.

„Спасао је безброј Украјинаца од смртоносних руских ракета, нажалост, по цену свог живота”, навело је тада украјинско ваздухопловство.

Украјинско ваздухопловство је од почетка рата изгубило више од 90 авиона — што представља две трећине њиховог предратног возног парка. Ове губитке надокнађују обнављањем старих авиона и прихватањем вишка летелица, укључујући Ф-16, које су стигле као помоћ од савезника.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ