Свет

ДРАМАТИЧАН ПРЕКИД ПРОГРАМА У СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: Догодило се оно најгоре! Ово значи рат?

Северна Кореја тврди да је пронашла остатке јужнокорејске војне беспилотне летелице, јавља Њузвик. При драматичном телевизијском обраћању у Пјонгјангу изнета је тврдња да ће следеће кршење њеног територијалног суверенитета резултирати објавом рата.

Подсећања ради, напетости су последњих дана доживеле врхунац на Далеком истоку, а прогресивно се ситуација компликује од маја када је Северна Кореја почела с лансирањем балона пуних смећа на јужнокорејске градове што је навело Сеул да одговори поновним покретањем пропагандног емитирања преко звучника у демилитаризираној зони.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ове недеље Северна Кореја је оптужила Јужну Кореју за лансирање дронова изнад Пјонгјанга у три наврата овог месеца и запретила да ће одговорити силом ако се то понови.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Севернокорејска државна новинска агенција КЦНА објавила је прекидом емитовања редовног програма у суботу да је срушена јужнокорејска војна беспилотна летелица слетела на територију Северне Кореје, известио је Ројтерс.

Јужнокорејски званичник Ју Јонг-веон рекао је Ројтерсу да дронови на фотографијама Пјонгјанга изгледају као дронови за надзор које је направио Сунгву Инжењеринг и испоручио јужнокорејској војсци 2023. године.

КЦНА је рекла у свом програму да ако се открије и поновно потврди било каква „повреда копна, ваздуха и вода ДНРК-а (Северне Кореје) војним средствима Јужне Кореје, то ће се сматрати озбиљном војном провокацијом против суверенитета ДНРК-а“.

„То значи објава рата и тренутни напад“, емитована је на телевизији Северне Кореје.

У Њузвику су контактирали за коментар јужнокорејско Министарство обране које је рекло да „једностране тврдње Пјонгјанга нити су вредне провере, нити заслужују одговор“, преноси и Ројтерс.

Сеул тврди да би сваки коментар на тврдње Пјонгјанга значило упуштање у политичку смицалицу.

Подсећања ради, раније овог месеца севернокорејски вођа Ким Џонг Ун поновно је упозорио да би могао употребити нуклеарно оружје у потенцијалним сукобима с Јужном Корејом и САД које је оптужио за јачање војне сарадње. Како су известили и бројни светски медији, севернокорејска војска се ове недеље и физички укључила у рат у Украјини шаљући своје војнике на фронт.

Извор: Јутарњи.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ